Koronavirusom zaražena 23 radnika fabrike obuće u Modriči

0
50

Od posljednjeg izvještaja o epidemiološkoj situaciji u Republici Srpskoj, u posljednja 24 časa, u Institutu za javno zdravstvo RS, Univerzitetskom kliničkom centru RS i Bolnici Sveti Vračevi u Bijeljini izvršeno je testiranje 296 laboratorijskih uzorka, a novi virus korona (SARS-CoV-2) potvrđen je kod 31 osobe u ovom bh. entiteteu.

Radi se o 25 ženskih i šest muških osoba, od kojih su četiri mlađe, 24 srednje i tri starije životne dobi.

Prema mjestu prebivališta 23 osobe su iz Modriče, tri iz Banjaluke, dvije iz Dervente i po jedna Prnjavora, Doboja i Prijedora.

“Od 31 novozaraženog, 23 osobe su radnici Fabrike obuće Alfa u Modriči. Higijensko epidemiološka služba Doma zdravlja (HES DZ) Modriča pristupila je epidemiološkoj obradi svih zaposlenih, izvršeno je ispitivanje kontakata i anketiranje. U saradnji sa Institutom za javno zdravstvo RS preduzete su sve epidemiološke mjere i određena kućna izolacija za sve osobe koje su bile u kontaktu sa zaraženima”, saopšteno je iz Instituta.

HES DZ Modriča nastavlja da provodi sve aktivnosti na sprečavanju i suzbijanju širenja infekcije u fabrici.

“U posljednja 24 časa, Institutu za javno zdravstvo Republike Srpske prijavljena su i dva smrtna slučaja kod kojih je potvrđeno prisustvo novog koronavirusa. Radi se o muškarcu i ženi starije životne dobi iz Kotor Varoši i Banjaluke, sa hroničnim udruženim oboljenjima”, stoji u saopštenju.

Do sada je u Republici Srpskoj potvrđeno 1.469 slučajeva virusa korona, a preminulo je ukupno 116 osoba kod kojih je potvrđen novi koronavirus.

Od novog koronavirusa, do sada se oporavilo ukupno 991 osoba, a na (SARS-CoV-2) testirano je ukupno 28.877 osoba.

Ukupan broj hospitalizovanih je 81, u UKC RS 21, a u opštim bolnicama 60.

Na Odjeljenju COVID-19 UKC-a RS hospitalizovano je 19 pacijenata s težom i srednje teškom kliničkom slikom, dok je u izolaciji devet pacijenta. Ukupan broj lica kod kojih je test SARS-CoV-2 pozitivan s blagom kliničkom slikom ili bez simptoma u objektima za izolaciju je 67.

Pod zdravstvenim nadzorom trenutno je 853 osoba, a nadzor je završen kod 34.694 osoba.

Fokus