Kongres odobrio uklanjanje Trampa s vlasti putem 25. amandmana

0
82

Zastupnički dom Kongresa izglasao je odobravanje rezolucije kojom se poziva da se odlazeći američki predsjednik Donald Tramp (Trump) ukloni sa dužnosti putem 25. amandmana. Sve se dešava nakon nereda u Kapitolu kojeg su napravile Trampove pristalice prošle sedmice.

U izglasanoj rezoluciji, koju je obrazložio demokratski zastupnik Džejmi (Jamie) Raskin iz Marilenda, pozvan je potpredsjednik Majk Pens (Mike Pence) da “odmah iskoristi svoja ovlaštenja iz odjeljka 4. u 25. amandmanu koji podrazumijeva sazivanje i mobilizaciju izvršne vlasti da potvrde da Tramp više nije u stanju uspješno obavljati dužnosti koje mu nalaže funkcija predsjednika”.

Pens je ranije u pismu predsjednici Zastupničkom doma Nensi (Nancy) Pelosi odbio poziv na upotrebu 25. amandmana.

Ova rezolucija zapravo predstavlja jednu vrstu prijekora Trampu jer su mnogi zakonodavci bijesni nakon napada na Kapitol koji je uslijedio usljed nepovjerenja i želje za poništavanjem izbora održanih u SAD-u.

Ovaj potez Zastupničkog doma Kongresa dolazi u trenutku kada se demokrate spremaju na Trampov opoziv koji je zapravo rezultat pobune protiv odlazećeg američkog predsjednika. Tramp sve vrijeme tvrdi da je pokraden na izborima pozivajući njegove pristalice da ga podrže.

Demokrate danas planiraju glasati za opoziv Trampa sedmicu nakon što su njegove pristalice upale u Kapitol, uništile javnu imovinu i ugrozile živote ljudi, piše CNN.

Osim demokrata, Trampov opoziv su prihvatili i republikanci.

avaz.ba