Kantonalno tužilaštvo Travnik zatražilo pritvor za šestoricu osumnjičenih pripadnika kriminalne grupe

0
440

Kantonalno tužilaštvo Srenjobosanskog kantona stavilo je prijedlog za određivanje pritvora sudiji za prethodni postupak Općinskog suda Kiseljak  protiv šestorice osumnjičenih koji su se udružili radi činjenja krivičnih djela.

Osumnjičeni inicijala  H.N. (1972),  Ć.A. (1989) , Š.A. (1982) , Š.A. (1979) , I.M. (1980) i D.E. (1985), su na području Srednjobosanskog kantona kao i drugih kantona u Federaciji Bosne i Hercegovine izvršili više krivičnih djela protiv imovine i krivičnog djela udruživanje radi činjenja krivičnih djela.

Osumnjičeni su kao grupa tokom 2020. godine, prema prikupljenim informacijama na prostoru Srednjobosanskog kantona izvršili najmanje 6 napada na benzinske pumpe kojom prilikom su otuđili novac u iznosu od oko 70.000 KM i otuđili najmanje 6 motornih vozila koja su koristili pri izvršenju krivičnih djela.

Jučer su u prostorijama Tužilaštva ispitani osumnjičeni od strane postupajućeg tužioca, nakon čega je postupajući tužilac na temelju svih do sada prikupljenih dokaza utvrdio da postoji osnovana sumnja da su osumnjičeni počinili krivična djela koja im se stavlja na teret, zbog čega je stavio prijedlog za određivanje pritvora prema šestorici osumnjičenih.

Pritvor se predlaže iz razloga jer postoji osnovana bojazan da će uništiti, sakriti, izmjeniti ili krivotvoriti dokaze i tragove važne za krivični postupak ili ako naročite okolnosti ukazuju da će ometati krivični postupak uticajem na svjedoke, saučesnike ili prikrivače, te iz razloga jer naročite okolnosti okolnosti opravdavaju bojazan da će ponoviti krivično djelo ili da će dovršiti pokušano krivično djelo ili da će učiniti krivično djelo kojim prijeti, a za ta krivična djela može se izreći kazna zatvora od tri godine ili teža kazna.

Podsjećamo, Kantonalno tužilaštvo Srednjobosanskog kantona je u  proteklom periodu u saradnji sa Federalnom upravom policije Sarajevo i Ministarstvom unutrašnjih poslova Srednjobosanskog kantona  provodilo  istražne radnje i određene  posebne istražne radnje naređene naredbom Općinskog suda Kiseljak na otkrivanju izvršilaca više krivičnih djela protiv imovine i krivičnog djela udruživanje radi činjenja krivičnih djela na području Srednjobosanskog kantona i drugih kantona u Federaciji Bosne i Hercegovine. Slobode je lišeno šest osoba, dok je jedna osoba u bjekstvu, a svi se dovode u vezi izvršenja više krivičnih djela protiv imovine i krivičnog djela udruživanje radi činjenja krivičnih djela.

Poštovani predstavnici medija, molimo Vas da prilikom prenošenja vijesti imate u vidu da osobe, na koje se odnose vijesti i informacije iz Kantonalnog tužilaštva Travnik, imaju status osumnjičenih ili optuženih osoba. Podsjećamo na načelo presumpcije nevinosti koje definiše da se niko ne može smatrati krivim dok mu se krivica ne dokaže pravosnažnom presudom.

KT SBK i Agencija Dan