“Kalaš” – puška koja mijenja svijet, jedina sa mitskim statusom, ima je na grbovima, državnim zastavama, novčićima

Oni koji su ratovali po svijetu u nekima od najgorih uvjeta o automatskoj puški “Kalašnjikov” govorili su da možeš ispuzati iz močvare ili se izvući iz pješčane oluje, ali još uvijek možeš biti siguran da će metak izletjeti iz cijevi kad povučeš okidač.

Ime je dobio po svom tvorcu, ruskom konstruktoru oružja Mihajlu Kalašnjikovu. Oznaka “47” odnosi se na godinu kada je ova puška standardizirana.

Jedan kalaš na svakih 35 ljudi

Riječ je o jednom od prvih jurišnih oružja ikada, a puška AK-47 danas je daleko najrasprostranjenija na svijetu. Prema pojedinim istraživanjima na svijetu se i danas nalazi više od 200 miliona AK-47 pušaka, što znači da otprilike 1 “Kalaš” na svakih 35 osoba.

Zašto je tako popularan? Nekoliko je ključnih razloga – pouzdanost je svakako na prvom mjestu. Zatim, izrada puške je poprilično jednostavna i jeftina. Također je i jednostavan za upotrebu.

Zamišljen je u skladu s tadašnjom sovjetskom vojnom doktrinom – Mihajl Kalašnjikov dizajnirao je pušku koja će se moći tako jeftino proizvoditi da često neće imati smisla popravljati je pošto je jednostavnije “zgrabiti” drugu!

Što se tiče preciznosti, AK-47 uvijek se smatrao “dovoljno dobrim” te je u stanju pogoditi torzo na oko 300 metara udaljenosti.

Kalašnjikov je umro 2013. u 94. godini u gradu Iževsk u kojem je živio. Kao tvorac jurišne puške AK-47, najpopularnijeg vatrenog oružja na svijetu, Kalašnjikov je bio nositelj nekih od najviših ruskih vojnih ordena. Rodio se u zemljoradničkoj porodicii u Sibiru, a o novom dizajnu puške počeo je razmišljati nakon što je 1941. ranjen u borbi protiv nacista.

Pismo patrijarhu Kirilu

Na potpuno provođenje u djelo osnovnih ideja ipak je morao pričekati kraj rata i 1947. godinu. Samo, nije to bila sretna životna priča, koliko god je uživao sve zamislive nagrade i povlastice za svoje oružje.

Da ima problema sa savjesti znalo se odranije. Da bi pola godine uoči smrti Kalašnjikov poslao pismo patrijarhu Kirilu u kojem navodi da se kaje što je napravio oružje iz kojeg su pobijeni vjerojatno i milion ljudi.

– Moja duševna bol je neizdrživa i stalni sebi postavljam pitanje na koje ne pronalazim odgovor: ‘Jesam li ja, Mihail Kalašnjikov, 93 godine, seljački sin, pravoslavni kršćanin, odgovoran za smrt ljudi čak i ako su oni neprijatelji?

  • Što se tiče preciznosti, AK-47 uvijek se smatrao "dovoljno dobrim" te je u stanju pogoditi torzo na oko 300 metara udaljenosti

    Što se tiče preciznosti, AK-47 uvijek se smatrao “dovoljno dobrim” te je u stanju pogoditi torzo na oko 300 metara udaljenosti

    FOTO: AGENCIJE


Proslavljeni Kalašnjikov, po kojem se puški AK-47 od milja tepa i “Kalaš”, očito nije umro mirne savjesti. Ostalo je sve legenda. Tako je Kalaš svoje mjesto pronašao i u Hollywoodu, u filmu “Gospodar rata” gdje Nicholas Cage u ulozi Yurija Orlova o toj puški govori ovako:

“Od svog oružja u ogromnom sovjetskom arsenalu, ništa se nije pokazalo tako profitabilnim kao Avtomat Kalashnikova model iz 1947, poznatiji kao AK-47 ili Kalašnjikov. To je svjetski najpopularnije jurišno oružje, puška koju vole svi borci.

Elegantno jednostavna, četiri i pol kilograma teška kombinacija kovanog čelika i drveta. Ona se ne blokira, ne lomi niti se ne pregrijava. Ona će pucati bez obzira je li prekrivena blatom ili je puna pijeska.

Tako je jednostavna da ga mogu koristiti i djeca, što i čine. Sovjeti su je stavili na novčić. U Mozambiku su je stavili na nacionalnu zastavu. Od kraja Hladnog rata Kalašnjikov je postao najizvoženiji ruski artikal. Tek nakon njega dolaze votka, kavijar i samoubilački romanopisci”.

U toj duhovitoj ali istinitoj i ciničnoj, krvavoj i okrutnoj izjavi nabijeno je toliko opisa i značenja i o proxy ratovima i o modernom svijetu, te ulozi ove jurišne puške u svemu tome, da se ništa više ne može dodati.

Facebook
Twitter
X
WhatsApp
Telegram
Email
Print