Kako vjernici u svijetu obilježavaju Bajram? Mnoge zemlje slave tek sutra, u Egiptu puštaju balone u zrak

Vjernici su se okupili ispred džamija i trgova u mnogim svjetskim gradovima, zbog čega su u nekim zabilježene i ogromne gužve.

U većini država svijeta se ramazan završava danas kada počinje prvi dan Bajrama, međutim postoje razlike u islamskom kalendaru, koji se formira na osnovu vidljivosti polumjeseca, pa su mnoge države odlučile da prvi dan Bajrama pada sutra, u subotu. Tako će biti u Indoneziji, Iranu, Japanu, Libiji, Maleziji, Maroku, Omanu, Pakistanu, Filipinima, Singapuru i na Tajlandu.

U glavnom gradu Turske Istanbulu se najviše vjernika okupilo ispred Plave džamije te Aja Sofije. Nakon završene molitve, žene su vjernicima ponudile slatkiše, a prisutni su jedni drugima čestitali Blagdan.

Proslava Bajrama ispred Plave džamije u Istanbulu (Foto: EPA-EFE)

Proslava Bajrama ispred Plave džamije u Istanbulu (Foto: EPA-EFE)

Osim u Turskoj, veliki broj vjernika se okupio i u drugim većinski muslimanskim gradovima, ali i u nekim evropskim i američkim u kojima ne živi veliki broj muslimana.

Fotoreporteri EPA-e su zabilježili jutros momente kada vjernici odlaze na molitvu u tim gradovima te ispred džamije Banya Bashi u centru Sofije u Bugarskoj, kao i u Australiji, u Sidneju.

Okupljeni muslimani su u džamijama u Kairu pustili stotine balona. Mnogi su porodično gledali balone dok lebde u zraku, a neki su u zabavi pokušali i da ih uhvate.

Kairo, Egipat (Foto: EPA-EFE)

Kairo, Egipat (Foto: EPA-EFE)

Nakon što se završi bajram-namaz, mnogi vjernici idu svojim kućama gdje dočekuju prijatelje i porodicu da zajedno proslave Bajram ili odlaze u goste. Drugog dana Bajrama se uglavnom odlazi na mezarje.

Facebook
Twitter
X
WhatsApp
Telegram
Email
Print