Izmjene zakona: Veće novčane kazne i krivično gonjenje za pijane vozače s preko 1,5 promila u krvi

0
157

 

Nadležne komisije Predstavničkog doma Parlamenta BiH uskoro će razmatrati poslaničku inicijative Damira Arnauta (SBB) kojom se od Ministarstva komunikacija i prometa BiH traži da pripremi i u proceduru dostavi izmjene i dopune Zakona o osnovama sigurnosti saobraćaja na putevima u Bosni i Hercegovini, kojim bi se značajno pooštrile sankcije za vozače motornih vozila u praktičnom upravljanju vozilom kod kojih se utvrdi količina alkohola u krvi preko 1.5 g/kg.

Trenutnim odredbama ovog zakona za vozača motornih vozila u kod kojih se utvrdi količina alkohola u krvi preko 1.5 g/kg propisana je novčana sankcija u iznosu od 400 do 1.000 KM.

„Uzimajući u obzir da se, prema pokazateljima relevantnih studija ovakva količina alkohola u krvi u prosjeku pojavljuje nakon 7 do 8 standardnih alkoholnih pica (flaša piva, čaša vina, doza žestokog pića…) iasno je da se radi o izuzetno opasnoj količini po vozače koji voze u takvom stanju i druge učesnike u saobraćaju.
Po ovom pitanju su me kontaktirali i zabrinuti građani koji smatraju da propisane sankcije za ove količine alkohola nisu dovoljno jake kako bi odvratile osobe pod tako jakim dejstvom alkohola da upravljaju motornim vozilom.

S tim u vezi traži se od Ministarstva prometa i komunikacija BiH da pripremi i u parlamentarnu proceduru dostavi prijedlog izmjena i dopuna navedenog zakona kojim prijedlogom bi se značajno pooštrile sankcije za vozače kod kojih se utvrdi količina alkohola u krvi preko 1.5 g/kg“, navodi se u inicijativi.

Ministarstvo prilikom pripreme ovog prijedloga treba razmotriti sve relevantne kriterije, praksu u regionu i ostatku Evrope.

„Pored povećanja novčanih sankcija razmotriti i uvođenje krivične odgovornosti“, navodi Arnaut.