Izgradnja Koridora 5C u punom jeku: Angažirano 400 radnika (VIDEO)

0
31

Izgradnja Koridora 5C u punom je jeku. Trenutno su u izgradnji dionice Poprikuše – Nemila (5,5 km), Vranduk – Ponirak (5,3 km), Ponirak – Vraca /tunel Zenica (3,3 km), Tarčin – Ivan (4,9 km), Tunel Ivan (2 km), Buna – Počitelj (7,2 km) i Počitelj – Zvirovići (11 km).

Predviđeni rokovi za završetak su različiti od ljeta 2022. (Tarčin – Ivan) do 2024. (Poprikuše – Nemila).

Ekipa „Avaza“ danas je obišla radove na poddionici Tarčin – Ivan koja je podijeljena na dva lota. LOT 1 uključuje dio od Tarčina do ulaza u Tunel Ivan, dok je LOT 2 sam Tunel Ivan.

Dužina LOT 1, Tarčin – ulaz u tunel Ivan, je 4,9 kilometara. Početak ove poddionice je na kraju dionice Lepenica – Tarčin, odmah poslije petlje Tarčin. Jedan od zaštitnih znakova LOT-a 1 je most Raštelica 2, most koji sa svojih 13 raspona premoštava magistralnu cestu M17 i rijeku Kalašnicu.

  • Glavni nadzorni inžinjer za ovaj objekt Enes Lakota

    Glavni nadzorni inžinjer za ovaj objekt Enes Lakota

    FOTO: M. HASKĆ


Glavni nadzorni inžinjer za ovaj objekt Enes Lakota kaže da na dionici LOT 1 imaju dva glavna projekta, a to su mostovi Raštečlica 1 i 2.

– Oba mosta su u dužini od dva kilometra, tačnije 2.200 metara. Most Raštelica 1 se gradi postupkom postupnog potiskivanja. Riječ je o savremenoj tehnologiji gradnje koja podrazumijeva da se segmenti mosta grade na platou iza stubova, a potom se potiskuju na njihov konačan položaj. Most Raštelica 2 se gradi na fiksnoj skeli polje po polje i on je veće dužine u odnosu na most 1 – kaže Lakota.

Most ima 19 raspona

Zbog ograničenog prostora predviđeno je odmorište bez uslužnih objekata. Nakon lijevog odmorišta lociran je most M2 – Raštalica 2, koji premoštava magistralnu cestu i širu dolinu, tako da ovaj most ima 19 raspona. Bitno je napomenuti da je na ovom mjestu magistralna cesta u usponu, sa tri trake (traka za spora vozila).

Desno odmorište zajedno sa uključnim i isključnim rampama locirano je na prostoru skoro od mosta M2 pa sve do ulaska u tunel Ivan.

  • Šef projekta LOT1 Damir Peštelić

    Šef projekta LOT1 Damir Peštelić

    FOTO: M. HASKIĆ


Šef projekta LOT1, Damir Peštelić, a koji radi u Euro-Asfaltu kaže da se trenutno radi po predviđenoj dinamici, a pojačali su radove.

 Pokušavamo još pojačati radove kako bi prije zime mogli odraditi veći dio zemljanih radova. Što se tiče mehanizacije, trenutno je angažirano 50 bagera, valjaka i slično. U narednog periodu ćemo još pojačati radove, a na gradilištu je angažirano skoro 400. Što se tiče radnog vremena, počinjemo ujutro od 7 do 18 sati. Naravno, zbog visokih temperatura pravimo pauze od 12 do 15 sati. Radi se u smjenama. Na tunelu radimo i noći, radi se u tri smjene. Jena smjena odmara, dok dvije rade – objašnjava Peštalić.

Tunel Ivan dug 1.750 metara

Izvođač radova na poddionici Tarčin – Ivan, LOT 1, Tarčin – ulaz u tunel Ivan je konzorcij koji čine Euro-Asfalt d.o.o. Sarajevo (BiH) i Granit AD Skopje (Sjeverna Makedonija). Nadzor nad izgradnjom vrši Institut IGH, d.d. Zagreb (Hrvatska).

Vrijednost ugovora je 66.584.028,92 eura bez PDV-a i finansira se sredstvima osiguranima kod Europske investicijske banke (EIB) i bespovratnim grant sredstvima odobrenim od strane WBIF (sredstva EU) u visini od 11,7 miliona eura.

LOT 2 ukupne dužine je dva kilometra, a sam tunel Ivan 1750 metara.

Izvor:Avaz.ba