Ivan Đikić za “Avaz”: Najveća opasnost nam je da se prebrzo opustimo

0
32

Molekularni biolog i jedan od vodećih svjetskih naučnika Ivan Đikić kazao je jučer za “Dnevni avaz” da se cijeli svijet nalazi u ozbiljnoj situaciji kada je u pitanju koronavirus.

– Očigledno je da su mnoge zemlje uspjele u lociranju i izoliranju virusa, ali još nisu uspjele zaustaviti njegovo širenje. Sada je najkritičnije jer se očekuje pad broja zaraženih, ali istovremeno se očekuju i blaže mjere – kaže Đikić.

Biti strpljivi

Otkriva nam da u svijetu trenutno postoji više od 40 različitih vakcina koje su tehnički napravljene.

– Sada je neophodno sva cjepiva klinički ispitati, a to traje oko godinu. Moraju se napraviti sve sigurnosne mjere da ne bi cjepivo štetilo bilo kojoj zdravoj osobi. Imamo cjepiva, ali klinička ispitivanja, prema procjenama stručnjaka koji taj posao rade, traju godinu – kazao je Đikić.

  • ” style=”box-sizing: border-box; position: relative; min-height: 1px; padding-right: 15px; padding-left: 15px; float: left; width: 667.25px;”>Đikić: Sada je najkritičnije - Avaz, Dnevni avaz, avaz.ba

    Đikić: Sada je najkritičnijeFOTO: AGENCIJE

Osvrnuo se i na veliki uspjeh hrvatskih naučnika koji su u zagrebačkoj Klinici za infektivne bolesti “Dr. Fran Mihaljević” izolirali virus. Đikić je kazao da je to veliki uspjeh naučnika.

– To pokazuje da će mladi naučnici koji imaju znatiželju i koji su motivirani uvijek pronaći nešto novo. To je dobar primjer, gdje su mladi naučnici, uzimajući brisove kod pacijenata, u isto vrijeme uzeli jedan bris, bacili ga u kulturu i sada su izolirali virus. On je sada lociran te može poslužiti za daljnja istraživanja i pružiti odgovore kako se bolest širi, kako virus ulazi u stanice, kako djeluju lijekovi na virus – potcrtava Đikić.

Socijalna distanca

Kada je u pitanju život u budućnosti, naš sagovornik kaže da ćemo još izvjestan period morati živjeti s maskama i socijalnom distancom.

– Svi znamo da je ovaj virus vrlo opasan jer se širi brzo, nepredvidivo i nevidljivo. U velikom postotku populacije virus je već bio, ali nije imao simptome. Sada kada smo ga izolirali i prekinuli nekontrolirano širenje, najveća opasnost nam je da se prebrzo opustimo – poručuje Đikić.

Spriječiti pojavu žarišta

Na kraju je još jednom apelirao na građane da se ne opuste prerano. 

– Najvažnije je da se ljudi obrazuju, da prihvate određene mjere koje neće biti tako rigorozne, ali ih moramo koristiti pametno. Naučimo da nećemo ići na more ili putovati po svijetu još neko vrijeme te ćemo morati biti strpljivi do kraja godine. Ako se opustimo, virus koji postoji oko nas ponovo može izbiti u jednoj opasnijoj pandemiji i to može odnijeti puno života – zaključuje Đikić.

izvor: avaz.ba