Intervju s direktorom JKP“Gradina“Donji Vakuf, Edinom Borićem

0
65

Na uzastopne upite građana u vezi oslabljenog vodosnadbjevanja, posebno u višim gradskim zonama, odgovor smo potražili u JKP“Gradina“ Donji Vakuf, od direktora Edina Borića.

“Svake godine u ovom period dođe do oslabljenog vodosnadbjevanja, razlog su visoke temperature, pojačana  i nekontrolisana potrošnja  vode. S obzirom na sve ove činjenice, ipak možemo reći da je vodosnadbjevanje zadovoljavajuće, osim u višim zonama gdje u određenom dijelu dana dolazi do smanjenja dotoka vode.” – naglašava direktor Borić.

Koja je bi to bila preporuka građanima?

“Apelujemo na građane da racionalno troše vode i samo tako će svi potrošači imati uredno vodosnadbjevanje. Mi na izvorištima imamo dovoljne količine vode, do potrošača je da budu solidarni i da vodu troše za ono za šta je i namijenjena, a ne za pretjerano zalijevanje bašti i pločnika.”

Da li postoji razlog za primjenu nepopularne mjere – redukciju vode?

“Za sada nema potrebe za redukcijom vode.”

Građani su uputili upit i za navodno uočeno učestalo hlorisanje vode. O čemu se radi?

“Hlorisanje vode se vrši kontinuirano tokom cijele godine u istim dozama. Ono što građani mogu primijetiti sipajući vodu u čaše jeste pojava mjehurića što je posljedica neujednačenog pritiska u mreži. To nije posljedica hlora, jer povećano prisustvo hlora u vodi može se uočiti po pojačanom mirisu.”

Znači li to da je neupitan kvalitet vode koju koriste građani Donjeg Vakufa ?

“ Uzorci vode  se svaki mjesec šalju na analizu, i do sada nismo imali nikakvih problema, što znači da je voda zdravstveno ispravna.” – zaključio je