Historijski čas povodom Dana brigade održan i u Prvoj OŠ Donji Vakuf

0
271

Nakon što su prigodnim historijskim časom, upoznati učenici viših razreda u Četvrtoj OŠ Torlakovac, OŠ Hasan Kjafija Pruščak iz Prusca, te Trećoj OŠ Oborci, danas je historijski čas upriličen i za učenike Prve OŠ Donji Vakuf.

Naime, u pitanju je ralizacija projekta JU Centar za kulturu,informisanje i sport Donji Vakuf, ” Obilježavanje značajnih datuma – Dan brigade”.

Zanimljiva predavanja učenicima, osnovcima u svim donjovakufskim osnovnim školama, održali su učesnici ovog projekta članovi Udruženja RVI i Udruženja za zaštitu tekovina oslobodilačko-odbrambenog rata 92-95.

Podsjećajući učenike o historijskom događaju iz proteklog rata, a to je 21. oktobar dan kada se formirala 370/770 Slavna brdska brigada, govorili su Munib Šabić, Amir Ugarak i Mustafa Hodžić.

Cilje ovog historijskog časa koji je upriličen u svim osnovnim školama , sa područja naše općine, jeste upozavanje mlađe populacije našeg stanovništva o ratnom periodu, borbenim i vojnim uspjesima donjovakufske brigade, koja je djelovala u sklopu 7. Korpusa Armije R BiH. Donjovakufski borci, branili su slobodne teritorije, te udruženom akcijom zajedno sa ostalim brigadama našeg korpusa, oslobodili Donji Vakuf, septembra 1995. godine.

Prema reakcijama učenika, ovo je bila zanimljiva tema, te su osnovci uživali slušajući, direktne aktere, učesnike i pripadnike  770 Slavne brdske brigade.

Posjetom te historijskim časom u Prvoj OŠ Donji Vakuf, okončan je projekat ” Obilježavanje značajnih datuma – Dan brigade”, koji je ove godine u saradnji sa Općinom Donji Vakuf, realizirala JU Centar za kulturu,informisanje i sport Donji Vakuf.