Grčka: Stado ovaca pojelo 100 kg kanabisa

0
36

Stado ovaca koje pase u polupotopljenoj ravnici Tesalije u Grčkoj “napalo je” plastenik u kojem se uzgajao ljekoviti kanabis i pojelo oko 100 kg, kažu izvještaji.

Vlasnik plastenika je vidio da su njegovu proizvodnju, koja je već bila teško oštećena u oluji Daniel, sada progutale ovce koje su se borile da nađu svježu travu zbog poplava.

“Ne znam da li je za smijeh ili za plakanje. Imali smo toplotni val i izgubili smo mnogo proizvodnje. Imali smo poplave, izgubili smo skoro sve. A sad i ovo…Stado je ušlo u plastenik i pojelo ono što je ostalo. Ne znam šta da kažem, iskreno”, rekao je za TheNewspaper.gr.

Ulaganja u farmaceutski kanabis u Grčkoj su porasla posljednjih godina. U siječnju 2023., prvi pogon za proizvodnju ljekovitog kanabisa u Grčkoj svečano je otvoren u Examiliji, u blizini Korinta.

Ovce su, kao i mnoge druge životinje, stradale nakon nedavnih smrtonosnih poplava u središnjoj Grčkoj. Poplave su zadale ogroman udarac stočarstvu i poljoprivrednoj proizvodnji ne samo u regiji već iu cijeloj zemlji.

Procjenjuje se da je oštećeno skoro 70% usjeva pamuka u Tesaliji u Grčkoj. Poljoprivrednici na obroncima planine Pelion, koja gleda na ravnicu Tesalije, kažu da su suočeni sa milijunima eura štete na svojim usevima jabuka od poplava, prenosi Greekreporter.

izvor: drukciji.ba