Gradonačelnik Alinur Aktaš finansira izgradnju džamije na Ajvatovici

0
1050

Delegacija Burse iz Turske na čelu sa gradonačelnikom Alinurom Aktašom boravila je protekle sedmice u posjeti Donjem Vakufu i općinskom načelniku Husi Sušiću.

Zahvaljujući dobrim odnosima koje Aktaš i Sušić njeguju već 12 godina, gradonačelnik Burse izrazio je želju da finansira izgradnju džamije na Ajvatovici.

U sklopu posjete održan je sastanak delegacija na kojem je istaknuto da Donji Vakuf i Bursa imaju prednosti i potencijal za saradnju na obostranu korist njihovih građana.

„Tokom posjete Općini Donji Vakuf i našeg sastanka, gradonačelnik Alinur i ja razgovarali smo o brojnim temama, a Ajvatovica je svakako nezaobilazna. Alinur je izrazio želju da finansira izgradnju džamije na Ajvatovici, sredstva su uplaćena, a projekt je ranije urađen. Uskoro pristupamo izgradnji i očekujemo da će radovi biti završeni do centralne manifestacije Ajvatovice“, kazao je općinski načelnik Huso Sušić.

Gradonačelnik Alinur Aktaš donirao je 50.000 eura za izgradnju džamije.

Kamen temeljac za izgradnju džamije koja će se izgledom uklopiti u prirodni ambijent Ajvatovice položen je u okviru 508.Dana Ajvatovice.

Biće to izgled starinske, drvene džamije, koja će svojom autentičnošću biti potpuno uklopljena u ambijent Ajvatovice, što će značajno potvrditi da Ajvatovica pored vjerskog karaktera ima i veliki turistički potencijal.