Godišnjica smrti ratnog komandanta i dobitnika Zlatnog ljiljana Besima Učambarlića

0
112

Danas se obilježava treća godišnjica otkako je na bolji svijet preselio veliki borac, komadant 370 Sbbr Besim Učambarlić.

Besim Učambarlić bio je ratni komadant 370.Sbbr, dobitnik najvećeg priznanja, značke „Zlatni ljiljan“, donjovakufski heroj koji se rame uz rame sa svojim saborcima borio za Bosnu i Hercegovinu, slobodu njegovog opkoljenog Prusca i Donjeg Vakufa. Besim je bio među prvima koji su tog 14.septembra 1995. ušli u oslobođeni Donji Vakuf.

„Besim Učambarlić naš komadant „Zlatni ljiljan“, otišao je rano, ali iza sebe je ostavio porodicu i prijatelje, slobodu BiH i Donjeg Vakufa za koju se hrabro borio, ostavio je nas saborce da ga se sjećamo, prepričavamo anegdote i ne dozvolimo da se zaborave heroji kakav je bio Besim“, kazali su njegovi prijatelji i saborci, koji se na godišnjicu smrti sjećaju svog komadanta Učambarlića.

Povodom treće godišnjice od smrti člana Udruženja RVI Općine Donji Vakuf, Zlatnog ljiljana i komadanta  770.Sbbr,  Besima Učambarlića, delegacija U RVI Općine Donji Vakuf, na čelu sa predsjednikom Sole Fadilom, položila je cvijeće na mezar našeg komadanta. Učenjem Fatihe su odali poštovanje Besimu Učambarliću, za sve ono što je činio i dao za Bosnu i Hercegovinu.

Besim Učambarlić, rođen je 14. februara 1956. godine u Pruscu u Donjem  Vakufu. Sa suprugom Berdijanom, kćerkom Dinkom i sinovima Dinom i Izetom, živio je skladan i miran porodični život u rodnom Pruscu, kada je počeo rat u BiH. Ustao je i stajao kao bedem odbrane svog Prusca i Donjeg Vakufa, hrabro se suprotstavljajući svim preprekama i borbama koje su ga zadesile.

Nikada nije dozvoljavao da ga umore i slome teške okolonosti i iscrpljujuće borbe, ali posljednja bitka, ona životna, bila je jača.

Umro je 03.augusta 2017.godine, a na haremu Ajvaz-dedinog turbeta u rodnom Pruscu ukopan je na današnji dan.

Komadante, neka ti je vječni rahmet!