FUCZ izrekla 146 prekršajnih naloga u vrijednosti od 285.000 KM

0
33

Inspektori u Federaciji BiH su tokom protekla dva mjeseca izrekli 146 prekršajnih naloga s finansijskim teretom od preko 285.000 KM, te su donijeli i devet mjera o zabrani rada, potvrđeno je za Akta.ba iz Federalne uprave za civilne poslove.

Postupajući po naredbama Kriznog štaba Federalnog ministarstva zdravstva, izvršeno je 5.711 inspekcijskih kontrola, doneseno 605 rješenja o otklanjanju nedostataka u okviru kojih je doneseno više od 1000 pojedinačnih mjera i upozorenja.

Kako nam je rečeno, najveći broj mjera odnosio se na nenošenje maske, neodržavanje propisane fizičke distance, nepostojanje dezinfekcionih sredstava i dez-barijera i neprovođenje obaveznih mjera dezinfekcije, a najrasprostranjenija kršenja propisanih mjera uočena su u trgovinama i ugostiteljskim objektima.

“Pojačani nadzori nad provođenjem mjera vrše se s punim kapacitetom sanitarnih inspektora, kojih na području FBiH, u svim inspekcijskim organima, trenutno ima oko 60”, rečeno je iz FUCZ.

Iz ove ustanove napominju i kako je Naredbom Kriznog štaba od 7. jula kantonalnim štabovima pri ministarstvima zdravstva dozvoljeno i uvođenje restriktivnijih mjera na području kantona ili općina, shodno procjeni epidemiološke situacije.

Napominju i kako je istom naredbom praćenje provođenja mjera povjereno i policijskim organima u FBiH, a širenje epidemije se tretira i Krivičnim zakonom FBiH.