FOTO /Donjovakufljani ispratili pješake i bicikliste na putu prema Srebrenici

0
215

Nakon podne namaza  donjovakufljani su ispratili 13 biciklista I 45 pješaka koji će 11. Jula u Srebrenici prisustvovati komemoraciji I dženazi ubijenim Srebreničanima jula *95. Godine.

Tradicinalno učesnici marša mira “Nezuk – Potočari”, su i naši donjovakufljani, koji svake godine učestvuju na istom u  organizaciji Planinarskog Društva “Dubrave”  iz Donjeg Vakufa. “Marš mira 2018” Nezuk-Potočari, koji se održava u sklopu obilježavanja godišnjice genocida nad Bošnjacima u Srebrenici i njezinoj okolici, bit će organiziran od 8. do 10. jula. Cilj  marša je odavanje počasti žrtvama genocida te podsjećanje na stravične zločine nad Bošnjacima “Sigurnosne zone UN-a” Srebrenica u julu 1995. godine. Učesnici po završetku “Marša mira” prisustvuju komemoraciji i obavljanju dženaze-namaza i ukopu identificiranih žrtava genocida, pronađenih u nekoj od masovnih grobnica s lokacija kojima su i sami prolazili u sklopu planirane maršute.Svaka od dionica u “Maršu mira” duga je između 25 i 30 kilometara. Kolona kreće 8. jula iz Nezuka u općini Sapna. Iako, je pješake iz Donjeg Vakufa ispatilo kišovito,oblačno i prohladno vrijeme, svi su spremni i ove godine biti dio Marša mira 2018 „Nezuk-Potočari“, Hamdija Mlinarević predsjednik PD Dubrave Donji Vakuf je istako

„ Mi smo od prvog pohoda od 2006. godine učesnici Marša mira ,tada nas je bilo 11, a evo ove godine iz našeg grada ide njih 45., a velika većina je već tradicionalno dio donjovakufskih pješaka na ovom pohodu. Svi članovi ekipe su spremni i nadamo se da nećemo imati problema, kao ni predhodnih godina, i da ćemo uspješno proći trodnevnu etapu Marša mira „Nezuk Potočari „ – naglasio je dr Hamdija Mlinarević, predsjednik PD Dubrave Donji Vakuf.

U organizaciji Kluba ekstremnih sportova “Limit” iz Bihaća, i ove godine bit će upriličen biciklistički maraton “ Bihać –Srebrenica  „Da se nikad ne zaboravi I ne ponovi Srebrenica.” Na biciklističkom maratonu ukupno učestvuje nekoliko stotina biciklista, od kojih je 13 iz Donjeg Vakufa.

„  Ekipa biciklista iz Donjeg Vakufa, prije polaska borila se sa emocijama, jer ove godine s njima zbog prerane smrti neide dugogodišnji biciklista i učesnik biciklističkog maratona Bihać – Srebrenica, Sabahudin Duzić. Prije ulaska biciklista u Donji Vakuf čiji dolazak je planiran u ponedjeljak, učesnici biciklističkog maratona „Bihać – Srebrenica“, zaustavit će se u pred harem Horozovača i proučuti Fatihu našem Sabi.“ – naglasio je član biciklističke ekipe iz Donjeg Vakufa, Mustafa Verem.

Biciklisti kroz Donji Vakuf na putu od Bihaća do Srebrenice, proći u ponedjeljak oko 10. Sati.  I ovom prilikom donjovakufljani će biciklistima pripremiti doček u centru Donjeg Vakufa, a predstavici Limita i učesnici biciklističkog marotona ,proučit će Fatihu i  položit cvijeće na Šehidskom centralnom obilježju u Donjem Vakufu, ovog ponedjeljka.