Foča je tokom agresije bila najveće mučilište za žene na tlu Evrope

0
28

U Foči je obilježen Međunarodni dan borbe protiv seksualnog nasilja u ratu i 30 godina od počinjenog zločina nad ženama BiH.

Događaj “Pamtimo žene silovane u ratu u BiH” počeo je ispred sportske dvorane “Partizan” koja je bila najveće mučilište za žene na tlu Evrope, a nastavio šetnjom do glavnog trga u Foči, gdje je minutom šutnje odana počast svim ubijenim i silovanim ženama na prostoru BiH.

Kolona u kojoj su bile i Žene u crnom iz Srbije uputila se prema Čehotinskom mostu, sa kojeg su u rijeku Ćehotinu spuštene ruže u znak sjećanja na stradale žene, a pušteno je i 30 balona u bojama zastave Bosne i Hercegovine u znak pobjede i pravde.

Torture, Humiliate, Kill

“Foča je poznata kao najveće mjesto sistematskog silovanja i zlostavljanja žena Bošnjakinja tokom rata. Hrabrost 16 naših sugrađanki koje su smogle snage da, svojim izjavama i naporima, pokrenu proces pred Haškim tribunalom i da tribunal donese historijsku presudu bio je vjetar u leđa drugim ženama, element koji je ukazivao da ipak pravda postoji i da će kad-tad biti zadovoljena. Sramotno je da Bosna i Hercegovina, 30 godina nakon prvih zločina, nije uspostavila sistem, agenciju ili instituciju za prava ili probleme s kojima se suočavaju žene žrtve rata”, smatra Midheta Kaloper-Oruli, predstavnica Udruženja žrtava rata “Foča 92-95”.

Foča je bila svojevrsni centar silovanja i seksualnog nasilja tokom agresije na Bosnu i Hercegovinu, pojašnjava dr.Hikmet Karčić, istraživač genocida i autor knjige Torture, Humiliate, Kill koji je danas u Foči govorio o silovanju kao instrumentu genocida u Bosni i Hercegovini.

“Na nekoliko lokacija u i oko Foče postojali su logori i zatočenički centri gdje su bošnjački civili – žene i djevojčice bile sistematski silovanje i seksualno zlostavljane. Tokom agresije na Bosnu i Hercegovinu, seksualno nasilje bilo je dio ratne strategije rukovodstva Republike Srpske s ciljem da se okupirani prostor u potpunosti ‘očisti’ od bošnjačkog stanovništva”, ističe dr.Karčić.

Podsjetio je da su tokom agresije na Republiku Bosnu i Hercegovinu i genocida nad Bošnjacima, agresorske snage počinile sistematsko silovanje i seksualno zlostavljanje 20.000 do 50.000 žena, djevojčica i muškaraca.

Prekretnica u međunarodnom pravu

“Širom okupiranih teritorija, agresorske snage su upotrebljavali silovanje i seksualno zlostavljanje kao sredstvo rata i genocida. Genocidna kampanja ubijanja i protjerivanja širom Bosne i Hercegovine učinila je da kompletno bošnjačko stanovništvo u dolini Drine i Sane bude iskorijenjeno. A silovanjem i seksualnim zlostavljanjem pokušalo se uništiti temelji bošnjačke patrijarhalne i tradicionalne porodice. Međunarodni krivični sud za bivšu Jugoslaviju je kroz predmete Tadić; Mučić i drugi; Furundžija; Kunarac i drugi te Krstić uspostavio prekretnice u međunarodnom pravu. MKSJ je omogućio krivično gonjenje seksualnog nasilja kao ratni zločin, zločin protiv čovječnosti i genocid. Ovim predmetima, silovanje je priznato kao sofisticirano oružje rata, koje se koristi kako bi se žrtva zastrašila, progonila i terorisala”, podsjeća dr.Karčić.

Smatra kako je važno spomenuti da je rukovodstvo Islamske zajednice po saznanju o masovnim silovanjima Bošnjakinja 1992. i 1993. godine uputilo pismo podrške ženama koje su preživjele sistematsko seksualno nasilje u ratu, te ubrzo donijelo i fetvu o njihovom statusu.

Pročitajte više na:https://www.klix.ba/vijesti/bih/foca-je-tokom-agresije-bila-najvece-muciliste-za-zene-na-tlu-evrope/220619031