Evo kako turistički radnici pokušavaju privući turiste u Hrvatsku

0
53

Hrvatska udruga turizma poslala je saopćenje u kojemu su iznijeli plan otvaranja turističkih objekta i preporuke za putovanja turista u Hrvatsku.

Nakon što je hrvatski ministar turizma iznio plan otvaranja ljetne turističke sezone, koji predviđa da će do kraja maja putovanja biti olakšana za Sloveniju, Austriju, Mađarsku, Češku i Slovačku, a tokom juna za Njemačku, Poljsku, te iza toga i za ostale zemlje koje imaju slično sigurnu epidemiološku situaciju, hrvatski turistički sektor je putem Hrvatske udruge turizma iznio plan otvaranja turističkih objekta i preporuke za putovanja turista u Hrvatsku.

Na početku poručuju kako je hrvatska epidemiološka situacija među najboljima na Mediteranu i u EU te su od početka maja ukinute zabrane rada trgovinama, restoranima i ograničenja kretanja. Dodaju kako hoteli, kampovi i ljetovališta primjenjuju najviše standarde sigurnosti boravka gostiju.

Plan otvaranja turističkih objekta predviđa da će se do kraja maja otvoriti kampovi u Istri, Kvarneru i Dalmaciji te neki hoteli, a tokom juna očekuje se potpuno otvaranje većine hotela i svih ostalih turističkih usluga u destinacijama.

Hrvatske granice otvorene su za dolazak turista. Prilikom ulaska turisti moraju imati potvrdu rezervacije smještaja, te na granici dobivaju upute za siguran boravak u zemlji.

U izradi je i turistička aplikacija, kojom će gosti unaprijed moći najaviti svoj dolazak i koja će omogućiti da prelazak granice bude brži. Aplikacija će omogućiti da do kraja mjeseca bude uveden i „fast line“ režim ulaska za turiste u Hrvatsku.

Tokom juna očekuje se i da će države iz glavnih hrvatskih emitivnih tržišta omogućiti svojim građanima da nesmetano putuju u Hrvatsku i nazad, s obzirom na preporuke koje je izdala Evropska komisija i činjenicu da je Hrvatska jedna od država s najmanjim brojem zaraženih osoba u Evropi.

Hotelijeri su spremni

Hrvatski hotelijeri i turistički djelatnici dočekuju spremni otvaranje sezone, piše u saopćenju. Dodaje se da su svi standardi sigurnosti boravka gostiju implementirani u smještajne objekte, restorane i ostale turističke sadržaje prema preporukama hrvatskih epidemiologa, Svjetske zdravstvene organizacije i s obzirom na preporuke s ključnih emitivnih tržišta.

Direktor Hrvatske udruge turizma Veljko Ostojić zadovoljan je s pripremama za otvaranje ljetne sezone. Prvi gosti u Hrvatsku već su stigli. “Hrvatska ima sjajnu epidemiološku situaciju, a za većinu je gostiju s ključnih emitivnih tržišta dostupna kao autodestinacija. Hrvatski turistički sektor standarde sigurnosti je prilagodio nacionalnim i međunarodnim preporukama te goste dočekujemo spremni”, izjavio je Ostojić.

“Hrvatska je cijelo vrijeme trajanja epidemije vrlo efikasno upravljala krizom, te je prema ocjenama međunarodnih organizacija jedna od najuspješnijih zemalja u borbi s Covid-19 epidemijom. Novi slučajevi zaraze trenutno se pojavljuju samo sporadično te Hrvatska ima jednu od najboljih epidemioloških situacija na Mediteranu. Zdravstveni sistem i sistem javne zaštite u Hrvatskoj su odlično reagirali na krizu i suzbili širenje epidemije. Hrvatski zdravstveni sistem kapacitetima je spreman za pravovremenu reakciju u slučaju eventualne pojave virusa”, zaključuje Hrvatska udruga turizma.

Hoteli, kampovi i smještajni objekti primjenjuju najviše standarde sigurnosti

Svi turistički kapaciteti kao i restorani u Hrvatskoj pripremljeni su za restart sezone u novim uvjetima

Primjenjuju se najviši epidemiološki standardi, kako bi se osigurala sigurnost kako za turiste, tako i za radnike te lokalno stanovništvo

Hrvatski zavod za javno zdravstvo definirao je mjere za sve koji rade u turizmu kako bi se za goste osigurala maksimalna zaštita

Uz preporuke lokalnih epidemiologa, hrvatski hoteli i kampovi u svom radu primjenjuju najviše standarde koje propisuju globalni certifikati sigurnosti i zdravlja

Protokol na granicama 

Za strane turiste koji su državljani zemalja EU prilikom ulaska strani državljani trebaju predočiti jedan od dokumenata:

– rezervaciju smještaja u hotelu, kampu ili drugoj vrsti smještajnog objekta;

– ugovor o zakupu u kampu;

– ugovor o stalnom vezu u luci nautičkog turizma;

– potvrdu o rezervaciji za vez u luci nautičkog turizma ili

– vaučer putničke agencije.

Dokument kojim se potvrđuje rezervacija smještaja u Hrvatskoj mora sadržavati:

– mjesto/adresu smještajnog objekta na kojoj će gost boraviti,

– kontakt broj telefona i

– dužinu boravka tj. datum kada gost planira izlazak iz Republike Hrvatske.

Osim potvrde rezervacije razlozi za ulazak u Hrvatsku mogu biti:

– poslovni razlozi / privredni interes: poziv privrednog subjekta, interes privrednog subjekta za dolazak pojedinca, poziv na poslovni sastanak, vlasništvo nad nekretninom ili plovilom (ili nositelj leasinga za plovilo), vlasništvo nad trgovačkim društvom ili članstvo u upravi trgovačkog društva,

– neodgodivi osobni razlozi

Uskoro aplikacija za turiste za ulazak u Hrvatsku i fast line

Do kraja maja bit će lansirana i aplikacija putem  koja će turisti moći najaviti svoj dolazak u Hrvatsku. Ta najava će im omogućiti brži protok kroz granicu

Turisti na granici dobivaju letak s preporukama

Za državljane EU ne postoji obveza samoizolacije. Na ulasku u Republiku Hrvatsku na granici turisti dobivaju informativni letak s općim i posebnim preporukama i uputama Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo

Pitanja o dolasku u hrvatsku

Građani iz EU ali i zemalja izvan EU sve informacije o mogućnostima ulaska u Hrvatsku mogu dobiti upitom na mail adresu – uzg.covid@mup.hr

Hrvatska je sigurna za sve posjetitelje

Zdravstveni sistem i sistem javne zaštite u Hrvatskoj je odlično reagirao na krizu i suzbio širenje epidemije

Hrvatski zdravstveni sistem kapacitetima je spreman za pravovremenu reakciju u slučaju eventualne pojave virusa.

Izvor: Raport.ba