Džezer iz Jajca koji pravi odlične burgere

Novinar Buka magazina posjetio je pub ”Svemirko” i bio svjedokom sjajne kućne atmosfere veseloga mjesta u kojem se prave odlični burgeri, održavaju književna i muzička druženja, te organizuju zanimljiva kviz takmičenja u kojima učestvuju ekipe i iz okolnih gradova, pa se tako zna desiti da gostuju i kvizomani iz Banjaluke.Josip Džimi Budeš mladi je muzičar iz Jajca koji osim ljubavi prema muzici ima i mnogo drugih interesa.

Hobiji su mu spin ribolov, stolni tenis i kvizovi, a od 2020. godine sasvim slučajno, ili možda ipak namjerno, počeo se baviti ugostiteljstvom otvorivši pub ”Svemirko”.Džimi je rođen u Splitu, a odrastao je i živi u Jajcu. Studirao je na Odsjeku za Muzičku kulturu u Mostaru, a nakon toga je u Beču upisao Akademiju, Odsjek za džez – smijer klavir.Sa domaćinom Džimijem Budešom najprije smo razgovarali o njegovom interesovanju prema muzici. – piše Buka.

Džimi ističe da je nemoguće iz “ničega” zakoračiti u džez, te da upravo to predstavlja glavni problem ljudima koji ga žele slušati, ali im to nikako ne ide od ruke.

”Ovaj pab otvoren je u jeku kovida, tačno 20.06.2020. godine, tri mjeseca nakon što sam se vratio iz Beča. Priča o Svemirku je i meni danas čudna kada malo pogledam iza sebe, jer moj plan uopće nije bio da se bavim ugostiteljstvom. Međutim, stvari su se tako poklopile da su me uputile upravo u ugostiteljstvo. Rekao sam već da sam u Beču radio svašta nešto, a ponajviše u restoranima. Pub se nalazi u Jajcu, blizu centra grada, a ideja je da funkcionira kao prostor urbane kulture, prije svega muzičke, uz ponudu hrane i pića te raznih drugih kulturnih, književnih i zabavnih sadržaja. Mislio sam u početku da će muzička dešavanja biti glavni sadržaj, ali stvari su se poredale malo drukčije. Jednostavno, Svemirko nije mjesto gdje će vas dočekati previše decibela i čini mi se da naši gosti vole što u svakom trenutku mogu ugodno razgovarati.

 

”Ovaj pab otvoren je u jeku kovida, tačno 20.06.2020. godine, tri mjeseca nakon što sam se vratio iz Beča. Priča o Svemirku je i meni danas čudna kada malo pogledam iza sebe, jer moj plan uopće nije bio da se bavim ugostiteljstvom.”

Pročitajte više na: https://6yka.com/kultura-i-zabava/dzimi-budes-dzezer-iz-jajca-koji-pravi-odlicne-burgere-kvizovi-koje-organizuje-u-svemirku-okuplja-ljude-iz-raznih-gradova-bih

 

Facebook
Twitter
X
WhatsApp
Telegram
Email
Print