Donji Vakuf : “Marš mira” – Izložba fotografija 2006. – 2019.

0
131

Ovogodišnji “Marš mira“ koji se održava u sklopu obilježavanja godišnjice genocida nad Bošnjacima Srebrenice bit će organiziran u skladu sa epidemiološkim mjerama, uz ograničen broj učesnika. Ove godine će u pohodu prvenstveno  učestvovati preživjele žrtve.

Kroz izložbu fotografija i eksponata sa prethodnih 14 pohoda, PD “Dubrave” podijelit će sa posjetiocima utiske sa Marša mira ,na ruti Nezuk – Potočari, kojom su se jula 1995. godine Srebreničani, samo u suprotnom pravcu, pokušali probiti do slobodne teriotrije kako bi našli spas od zločinačke ruke.

“Obzirom da ove godine nismo bili u prilici zbog trenutne situacije zvanično prisustvovati šesnasetom po redu, a za naše Društvo  i grad, 15. Maršu mira, odlučili smo na neki drugi način obilježiti 25 godina od genocida u Srebrenici i ovim putem ćemo se prisjetiti naših pješačkih i biciklističkih poduhvata. ” – ističu u PD “Dubrave” Donji Vakuf.

Iako su pohodi vezani za tužna sjećanja na nevino stradale Srebreničane, žrtve strašnog genocida, ipak mnogi učesnici Marša mira i Biciklističkog maratona složiti će se da se upravo na putu do tamo rodio veliki broj prijateljstava, poznanstava i iskustava koji ih danas čine bogatijim.