Dnevni gubitak za turizam u BiH je milion KM: Hoće li VM sutra otvoriti granice za Turke i Amerikance?

0
75

Već sedam dana traje intenzivan pritisak i apel da državna vlast BiH otvori granice za državljane Turske i Sjedinjenih Američkih Država uz negativan PCR test. Iako je početkom ljeta postojao znatan optimizam da će tako nešto biti omogućen, to se još nije dogodilo.

Procjene su da BiH dnevno u sektoru turizma gubi milion KM, a ljetna sezona je pri kraju. Ostao je još eventualno septembar i apeli turističkih radnika, ministrice turizma FBiH Edite Đapo te ministrice Turković usmjereni su da se otvaranjem granica pokušaju privući turisti iz Turske, SAD-a i nekih azijskih zemalja, koji su inače redovni gosti u BiH.

“Treba učiniti sve da zemlja ide naprijed, da privreda ide naprijed. Cijeli jedan sektor i dio ekonomije smo doveli u pitanje. Najurgentnije je potrebno donijeti odluku o otvaranju granica. Nema smisla da s euz testiranje ne dopusti da turisti dođu u BiH”, kazala je nedavno ministrica Turković.

Ipak, predsjedavajući Vijeća ministara Zoran Tegeltija još uvijek se oglušuje na te apele.

Podsjetimo, sredinom jula Vijeće ministara BiH je odobrilo ulazak u našu zemlju i državljanima EU i onima sa šengenskom vizom uz negativan PCR test. I više od mjesec dana nakon te odluke i brojnih apela državna vlast se oglušuje i ne otvara granice za državljane Turske, SAD-a i bliskoistočnih zemalja, odakle je značajan broj turista dolazio u našu zemlju.

Zbog ograničavanja ulaska u našu zemlju apelirali su brojni građani, poslovni subjekti iz turističkog sektora, organizirani su i protesti.

Izvor: klix.ba