Djeci u SBK-a omogućiti pohađanje Edukacijsko-rehabilitacijskog centra

0
67
Ministarstvo zdravstva i socijalne politike Srednjobosanskog kantona moralo bi riješiti problem djece s poteškoćama u razvoju koja zbog nedostatka sredstava nisu u mogućnosti pohađati Edukacijsko-rehabilitacijski centar “Duga” u Novom Travniku, izjavio je Feni predsjednik Udruge “Osmijeh” iz Novog Travnika Luka Ilinković.

Ilinković je naglasio da je Udruga koja okuplja roditelje djece s poteškoćama u razvoju zatražila od resornog ministarstva da svoj djeci omogući besplatno pohađanje Centra “Duga”, s obzirom na to da su trenutno na snazi propisi kojima se u obzir uzimaju prihodi roditelja.

– Imamo u Novom Travniku četvero djece koja ne pohađaju “Dugu” jer postoji taj prihodovni cenzus, pa nemaju pravo na besplatno pohađanje Centra, a roditelji nemaju dovoljno novca da plaćaju.

Tražili smo da se to promijeni, ali nije prošlo. Vlast bi to godišnje koštalo oko 40.000 maraka, tražili smo sastanak s ministrom i zaista ne želimo od toga odustati, jer ta djeca sjede kući i prekršena su sva njihova prava – kazao je Ilinković.

Ilinković je podsjetio da je Udruga “Osmijeh” u protekloj godini iz županijskog proračuna dobila je oko 2.000 maraka, a roditelji djece s poteškoćama u razvoju se i dalje suočavaju s brojnim poteškoćama.

– Nepravda je da se iz proračuna izdvaja toliki novac za političke stranke, a da imamo djecu koja sjede kući, propuštaju socijalizaciju i nemaju prava koja su im zagarantirana svim konvencijama – naglasio je, podsjetivši da je Vlada SBK-a prije nekoliko dana usvojila odluku o izdvajanju 900.000 maraka za finansiranje političkih stranaka.

izvor: Fena/ radiovitez.ba