Dani organske proizvodnje SBK: Slaba posjećenost i zainteresovanost Donjovakufljana

0
319

Savez udruženja organskih proizvođača “Organsko FBiH”, zajedno sa zemljoradničkom zadrugom „AT“ p.o. Donji Vakuf i Udruženjem građana ¨Zdrava malina¨ Gornji Vakuf-Uskoplje,  organizuje od 17. do 20. aprila manifestaciju “Dani organske proizvodnje 2018.” u Srednjobosanskom kantonu.

 

Izložba organskih proizvoda održana je danas u Donjem Vakufu na Trgu Ibrahim – bega Malkoča. Iako je do sada svake godine bila velika zainteresovanost izlagača ali i posjetitelja, ove godine situacija je potpuno drugačije. Tek 6 izlagača predstavilo je svoje proizvode u Donjem Vakufu.

„Već 12 godinu organizujemo manifestaciju Dani organske proizvodne u SBK. Cilj manifestacija jeste da pokažemo i pomognemo našim poljoprivrednim proizvođačima da savladaju discipline u organskoj proizvodnji ali i da im pomognemo jer poljoprivredna proizvodnja još uvijek nije prepoznata na način na koji bi trebala biti, jer mi prvenstveno proizvodimo hranu“, istaknuo je Sejad Herceg predsjednik Saveza udruženja organskih proizvođača Organsko FBiH.

U okviru sajma u zgradi Općine Donji Vakuf trebalo je biti održano i predavanja o temama “Ekonomija ruralnih područja/ poljoprivreda” i “Zakon o organskoj poljoprivredi“. Međutim, zbog nezainteresovanosti poljoprivrednih proizvođača, predavanje je odgođeno, a Herceg otkriva i zašto je tako,

„Jedna od najvažnijih i danas najaktuelnijih tema je upravo i Zakon o organskoj proizvodnji kojim se uređuje proizvodnja poljoprivrednih i drugih proizvoda metodama organske proizvodnje, ciljevi i načela organske proizvodnje, metode organske proizvodnje,te kontrola i certifikacija organskih proizvoda. Međutim, lijepo vrijeme i sve ono što su poljoprivrednici pretrpjeli protekle godine, ali i najavljeni sušni period, opravdanje je svih proizvođača koju su ipak pogodno vrijeme iskoristili za rad i prepremu za predstojeću sezonu, istaknuo je Sejad Herceg.

Zemljoradnička zadruga AT iz Donjeg Vakufa, jedan je od organizatora ovogodišnje maniefstacije Dani organske proizvodnje.

„Bitno je naglasiti da ova manifestacija ima puno veću poruku i značaj, a to je da se poljoprivredna proizvodnja u BiH sve više razvija. Svjedoci smo da je općina Donji Vakuf postala prepoznatljiva u više segmenata, tako i Zemljoradnička zadruga AT Donji Vakuf koja neprestano radi na edukaciji i predavanjima, kazao je Nermin Šutković direktor Zemljoradničke zadruge AT Donji Vakuf.

Na današnjoj manifestaciji, Savez udruženja organskih proizvođača Organsko FBiH zahvalnicu je uručio Zemljoradničkoj zadruzi AT Donji Vakuf za razvoj ekonomije ruralnih područja, SOR „Hadžijin mlin“ za razvoj obrta i Radiju Donji Vakuf za medijsku podršku.

Dani organske manifestacije SBK nastavlju sutra u Gornjem Vakufu – Uskoplju.