Dan rudara : U jamu sa “glavom u torbi”

Prije 102 godine u tuzlanskom naselju Husino rudari su zbog katastrofalnih uslova rada počeli štrajk, koji se završio oružanim sukobom. Rudari se danas nalaze u teškom položaju, ukazujući na najveće probleme. Među njima je i Samed Muminović koji već 20 godina obavlja najteži rudarski posao.

Rudari širom Bosne i Hercegovine ove srijede obilježavaju svoj dan, uz sjećanje na Husinsku bunu, kada su radnici zbog katastrofalnih uslova rada počeli štrajk.

U prigradskom naselju Husino nadomak Tuzle od 21. do 28. decembra 1920. godine organiziran je otpor rudara Rudnika Kreka protiv nasilja državne vlasti u toku generalnog štrajka rudara Bosne i Hercegovine. Pokrenut je zbog vladinog kršenja sporazuma o visini naknada, ali i odluke o deportaciji rudara iz Slovenije, koji su radili u Kreki.

Sve je počelo štrajkom, a završilo oružanim sukobom u kojem je učestvovalo okvirno sedam hiljada rudara s područja sela Lipnica, Morančani, Par Selo, Petrovice i Husino. Od tada se 21. decembar obilježava kao Dan rudara, a na ovaj datum rudari ukazuju na položaj u kojem djeluju.

Od Husinske bune prošle su 102 godine, a rudari poručuju da njihov položaj nije na zadovoljavajućem nivou, ukazujući na to da su spremni na borbu u cilju poboljšavanja uslova rada.

Tuzlanski rudari jučer su obišli Husino, a na mjestu od historijskog značaja ukazali su na aktuelni položaj u kojem se nalaze. Kažu da lošije uslove ne pamte, a nadležnima poručuju da imaju dvije opcije – ili da zatvore rudnike ili da ih dovedu u stanje u kojem mogu odgovoriti zahtjevima elektronergetskog sektora BiH.

“Ovo što danas imamo je slično 1920. godini. Odnos rukovodstva rudnika prema radnicima, Elektroprivrede BiH prema rudnicima te Vlade FBiH prema Elektroprivredi jednom mora stati. Sve ovo što se dešava vodi nas u propast. Svjesni smo da su neupitni procesi dekarbonizacije, ali potreba za ugljem je ogromna, barem u ovim trenucima”, kaže nam predsjednik Sindikata radnika Rudnika uglja Kreka iz Tuzle Zuhdija Tokić.

Zuhdija Tokić (Foto: A. K./Klix.ba)

Zuhdija Tokić (Foto: A. K./Klix.ba)

Njega žalosti da rudnik u kojem provodi radni vijek sada bilježi najlošiji proizvodni rezultat u svojoj historiji.

“Zvaničan podatak stručnih službi rudnika kaže da je za deset mjeseci ove godine prosječna cijena tone uglja koja je isporučena Termoelekrani Tuzla iznosila 50,15 KM, a proizvodna, odnosno cijena troškova 83,50 maraka. To pokazuje u kakvom se katastrofalnom stanju naš rudnik nalazi”, ističe Tokić.

U sastavu Kreke djeluje i rudnik lignita Mramor, a u podzemnoj eksploataciji već 20 godina radi Samed Muminović. Njemu je pripao jedan od najtežih poslova, jer se nalazi na poziciji prvog kopača, a iz svog životnog iskustva nam opisuje to zanimanje.

“Uslovi u kojima je radio moj rahmetli otac bili su bolji u odnosnu na one koji su zadesili mene. Mehanizacija na kojoj je radio bila je nova, a danas je ista ta kod mene i stara je više od 70 godina. Imamo sposobnu radnu snagu i ljudske kapacitete, ali nama niko ne želi dati to famozno mehanizovano čelo kako bismo postizali adekvatne rezultate”, kaže nam Muminović.

Samed Muminović (Foto: A. K./Klix.ba)

Samed Muminović (Foto: A. K./Klix.ba)

Ističe da jama u kojoj radi raspolaže sa četiri i po miliona tona uglja u zalihama, ali se to ne može kopati jer nemaju opreme. Shodno ambijentu trenutno u jamu silazi sa “glavom u torbi”, ne znajući da li će se svojoj porodici vratiti živ.

“Na ulazu u jamu ne piše bez razloga: ‘Sretno’ i to vam dovoljno govori koliko je ovaj posao opasan. Na sramotu svakome ko priča da rudari ne rade, mi smo jedini koji časno zaradimo svoju paru. Naše plate su između pet i deset puta manje u odnosu na političare, a njihov posao je da nas stavljaju u poziciju u kojoj će rudnike zatvoriti”, dodaje Muminović.

Ništa bolja situacija nije ni u ostalim rudnicima koji se nalaze u sastavu koncerna Elektroprivrede BiH, tvrdnje su iz Samostalnog sindikata radnika rudnika u FBiH. Za bolje uslove rada bore se već duži niz godina, a borba je posebno izražena unazad dvije godine.

“Dobro je da smo živi, nakon svega onoga što smo proživjeli unazad dvije godine. Suočavali smo se sa brutanim nasrtajima, a sedam direktora rudnika nas je optužilo da narušavamo energetsku i ekonomsku stabilnost Federacije BiH te da ugrožavamo međunarodne pozicije BiH po pitanju preuzetih obaveza vezano za restruktuiranje energetskog sektora, a mi smo sa radnicima samo branili minimum dostojanstva kojeg može imati radnik u BiH”, kaže Sinan Husić, predsjednik Samostalnog sindikata radnika rudnika u FBiH.

Sinan Husić (Foto: A. K./Klix.ba)

Sinan Husić (Foto: A. K./Klix.ba)On navodi da svi pritisci koje su pretrpjeli, rudare nisu zaustavili u njihovoj borni, niti će, kako pručuje.

“Mi smo trasirali put kojim ćemo se kretati u naredne dvije godine. Znamo da će biti veoma težak i zadatak, ali smo 100 posto sigurni da nećemo dozvoliti implementaciju rješenja koja su nepovoljna za rudnike i njihove radnike”, naglašava Husić.

Rudari navode da već danas zahtjevaju preispitivanje određenih odluka i izmjena pravilnika o sistematizaciji radnih mjesta koje su se donosile u rudnicima.

“Sve to nas je unazadilo. Mi padamo u proizvodnji u vremenu kada se moramo podizati sa proizvodnim rezultatima te kada se ugalj traži na sve strane. Zbog toga niko ne interveniše, niti postavlja pitanje odgovornim osobama zbog čega je stanje na terenu takvo kakvo jeste te zašto se ne poduzimaju adekvatni koraci. Smatramo da se organizovano i planski vodi u propast zarad nekih interesa koje kompletna javnost u BiH treba početi ozbiljno istraživati”, zaključio je Husić.

Facebook
Twitter
X
WhatsApp
Telegram
Email
Print