Crna Gora odbila da vrati dragulje vrijedne 300 miliona eura

Vlada Crne Gore odbila je da u postupku medijacije prizna tužbeni zahtjev i vrati 28 kilograma poludragog kamena – opala, a riječ je o draguljima koji su zaplijenjeni prije više od deset godina na Aerodromu Podgorica.

Postupak je u toku pred kotorskim Osnovnim sudom a vrijednost spora je 300 miliona eura. Sud je zabranio državi da raspolaže ovim predmetima do pravosnažnog okončanja spora, prenosi RTCG.

Postupak je pokrenut po tužbi Roberta Fanjeka i Sterlenski Antoni, nakon što su zaplijenjeni opali proglašeni državnom imovinom i smješten u trezor Centralne banke Crne Gore (CBCG). Oni traže da im se vrati poludrago kamenje, dok se kao vrijednost spora navodi 300 miliona eura. U tužbi navode da je ovo poludrago kamenje vrijedjelo 300 miliona eura, a osim njegovog povrata traže i naknade zbog njegovog oštećenja, zbog nestanka pet kilograma jer se sada u trezoru Centralne banke nalazi 28 kilograma, izmakle dobiti za protekli period i zateznih kamata.

“U pitanju su predmeti koji su uneseni u Crnu Goru, a da prethodno nisu prijavljeni carini na Aerodromu Podgorica, dok su kasnije usljed nesuglasica lica koja su na takav način prenijela robu i krivične prijave koju su između sebe podnijeli, te nakon oglašenja tih lica krivima za prekršaj iz člana 240 Carinskog zakona predmeti trajno oduzeti”, navodi se u Izvještaju o radu Zaštitnika imovinsko-pravnih odnosa.

Postupak je ovaj put pokrenut pred Osnovnim sudom u Kotoru, dok je prethodno tužba povučena pred Osnovnim sudom u Nikšiću.

“Osnovni sud u Kotoru je usvojio prijedlog za određivanje privremene mjere i zabranio državi da raspolaže ovim predmetima do pravosnažnog okončanja spora. Postupak je u toku, dok je Vlada Crne Gore odbila da u postupku medijacije prizna tužbeni zahtjev i vrati predmete – opale”, navodi se u Izvještaju.

Kotorski sud je zaustavio izvršnu vlast u namjeri da proda dragulje.

Kolekciju opala su preko aerodroma iz Ciriha na podgorički aerodrom u julu 2011. donijeli južnoafrički državljani Fenjek i Strelenski.

Prema ranijim pisanjima Slobodne Evrope, njih dvojica su 2012. godine prijavili policiji vlasnika budvanskog hotela “Belvi” Branka Ćupića, kojeg su optužili da im je, kako su kazali, na “prevaru uzeo dragulje”. Policiji su ispričali da ih je Ćupić 2011. godine sačekao na podgoričkom aerodromu, gdje su “zaobišli carinu” i poveo u hotel kao njegove goste, a dragulje ostavio u hotelskom sefu.

Kada je Ćupić po njihovim tvrdnjama, godinu kasnije odbio da im vrati dragulje prijavili su ga policiji.

Nakon prijave policija je zaplijenila dragulje, a podgorički Osnovni sud ih, u septembru 2012. godine, trajno oduzeo jer su, kako piše u rješenju, unijeti mimo carinskih propisa, što je krivično djelo.

S obzirom na elemenat krivičnog djela prilikom unosa opali su postali državno vlasništvo i završili u sefu Centralne banke Crne Gore.

Osim što su im oduzeti dragulji Ćupić, Fenjek i Strelenski su prekršajno kažnjeni sa po 4.000 eura u aprilu 2013. Presudu je izrekao podgorički Sud za prekršaje. Posljednju tužbu protiv Crne Gore su predali kotorskom sudu početkom prošle godine.

Mjerenjem 2014. godine utvrđeno je da je najviše vatrenog, bijelog i crnog opala. Samo jedan kamen težak je četiri kilograma i 400 grama. Kolekcija sadrži i 14 figurica u obliku životinja, koje su teške nešto više od kilograma, prenosi RTCG.

Izvor: N1

Facebook
Twitter
X
WhatsApp
Telegram
Email
Print