BiH uskoro opet u epicentru svjetske javnosti: NASA-in rover kreće se ka Jezeru

0
69

Bosna i Hercegovina će 18. februara (ponovo) biti u epicentru svjetske javnosti.

NASA-in rover Perseverance trebao bi – nadamo se, uspješno – sletjeti u krater Jezero, koji je dobio ime po istoimenoj opštini u Bosni i Hercegovini, a koja se nalazi nedaleko od Mrkonjić-Grada.

Glavni cilj NASA-ine misije je da istraži moguće znakove drevnog života na Marsu.

Opština Jezero se uveliko priprema za događaj koji će biti itekako značajan za BiH, a odnosi se na odličnu promociju naše zemlje.

“U toj lokalnoj zajednici, uvažavajući epidemiološku situaciju, intenzivno se pripremamo da obilježimo ovaj događaj. Ono što je zanimljivo, u toku je postupak za izbor novog grba i simbola opštine.

Jedan od prijedloga koji je ušao u uži izbor bi u svom sastavu imao i simbol Marsa, što bi moglo pomoći i turističkoj promociji opštine”, za portal Radiosarajevo.ba izjavila je načelnica opštine Jezero Snežana Ružičić.

S obzirom na to da se radi o zahtjevnom finansijskom projektu, opština nije u mogućnosti da samostalno organizuje navedeni događaj.

“Opština, nažalost, nije sposobna da samostalno projekat organizuje, tako da se nadamo da će biti sluha u Ministarstvu i drugim organizacijama da nam u ovim idejama pomognu. Već smo pisali Srđanu Raičeviću, ministru za naučno-tehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo RS, te očekujemo pozitivan odgovor“, rekla je načelnica Ružičić.

Rover Perseverance - undefined
Foto: NASA: Rover Perseverance

Na sam dan slijetanja rovera Perseverance, opština Jezero će organizovati zajedničko praćenje historijskog događaja.

Opština Jezero planira postaviti video-bim na kojem bismo pratili NASA prijenos, a kao i prilikom lansiranja, planiramo da okupimo djecu i da zajedno ispratimo taj događaj. Pored toga, željeli bismo u ovaj događaj uključiti tri univerziteta – u Banjoj Luci, Sarajevu i Mostaru, te da povežemo mlade ljude i studente koji se bave naukom”, kazala je Ružičić.

Iz NASA-e kažu da će početak prijenosa uživo slijetanja rovera biti 18. februara u 11.15 sati prije podne po pacifičkom vremenu, a to znači da bi prijenos počeo u 20.15 sati po našem vremenu.

Ako sve bude išlo prema planu, rover bi na Mars sletio oko sat kasnije. Oni ističu da će slijetanje trajati oko sedam minuta, a raketa će u gornje slojeve Marsove atmosfere ući brzinom od oko 30.000 kilometara na sat ili oko osam kilometara u sekundi.

Ono što je izazovno u ovom slijetanju je činjenica da zbog velike daljine između Zemlje i Marsa inženjeri NASA neće moći upravljati slijetanjem, već će rover morati da sletjeti potpuno sam. Perseverance je prvi i jedini rover ikada napravljen koji ima vještačku inteligenciju da pročita teren ispod sebe i sam izabere bezbjedno mjesto za slijetanje bez ljudske intervencije.

Krater Jezero - undefined
Foto: NASA: Krater Jezero

Iako su u NASA-i uvjereni da je sistem testiran da savršeno funkcioniše, priznali su da postoji opasnost da neki od sistema zakaže, a rover da se sruši na Mars.

Podsjetimo, veza NASA i Jezera počela je 2007. godine, kada je 45-kilometarski krater na Marsu posredstvom Međunarodne unije astronoma dobio naziv Jezero, a NASA je u novembru 2018. odabrala baš ovaj krater kao cilj misije.

Rover Perseverance ili u privodu Ustrajnost ili Upornost je na daleki put poletio 30. jula prošle godine, oko 14 sati po našem vremenu, iz Cape Canaveral Air Force stanice na Floridi.

Slijetanje rovera pratite na ovom LINKU.

Misija treba trajati najmanje jednu godinu na Marsu, što je otprilike 687 dana na našoj planeti.

Zanimljivo je i da se na roveru, prvi put, nalazi helikopter Mars, a, podsjetimo, na Crvenu planetu otputovat će i mnoga imena ljudi, ali i organizacija koji su svoje ime upisali na NASA-inu listu pretprošle godine.


Radiosarajevo.ba