Bakir Izetbegović: Donji Vakuf ima odlične rezultate koje treba i ubuduće podržati

0
584

Intervju sa Bakirom Izetbegovićem, predsjedavajućim  Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH i predsjednik SDA BiH 

Kako ocjenjujete rezultate koje je općina Donji Vakuf postigla u proteklom periodu, od ekonomskog, privrednog do političkog života lokalne zajednice?

  • Imamo jedan zaista  pozitivan bum kada je u pitanju zapošljavanje, organizacija i razvoj Donjeg Vakufa u zadnjih par godina. Podaci su vrlo dobri, 1000 novouposlenih, od toga 250 u šumsko – privredom društvu. Ovdje je vrijedan svijet, pokazli ste to i u izbjeglištvu, u vrijeme rata, to je spasilo Donji Vakuf.  Donjovakufljani su vrijedni, disciplinovani i hrabri ljudi. Dali du brigadu koja je u roku od 6 mjeseci dobili naziv slavna a  to su opravdali oslobađanjem Donjeg Vakufa.

Obzirom da ste pozitivno se ocjenili rezultate koje je postigla općine Donji Vakuf, imate  li namjeru obratiti malo više pažnje na našu lokalnu zajednicu?

  • Kada je u pitanju Stranka koju ja predstavljam,koja ima i premijere na različitim nivoima, naravno da se sve radi organizovano. Ja nikada nisam bio daleko od Donjeg Vakufa.  Odmah iza rata sam se potrudio da  DI“Janj“ dobije jedan dobar komad posla iz Sarajeva. Poslije sam često dolazio jer sam lično vodio  izgradnju džamije sa plavom kupolom prije nekih 15 – tak godina, tako da je Vakuf uvijek bio blizu Sarajeva i našem srcu, i meni lično. Naravno da ima potrebe i mogućnosti da se sada više i bolje pomogne.

 

U svom obraćanju tokom otvaranja Šehidskog spomen – obilježja predsjedavajući Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH i predsjednik SDA BiH, Bakir Izetbegović je istakao:

„ Veliko je ono što ste vi učinili u najtežim vremenima, jer vi ste lokalna zajednica koja se  zaista jako dobro organiozovala u to ratno vrijeme , napravili ste izvanrendu  vojsku. Zato je čast biti danas sa Vama,  zahvaliti se i čestitati onima koji su podigli ovaj lijepi  spomenik, jer moramo njegovati sjećanje na to herojsko vrijeme. Nažalost skloni smo zaboravu. Treba se sjećati herojske, izvanredne borbe,a ujedno teško objašnjive borbe.

Drago mi je što je ovaj spomenik blizu spomenika podignutog partizanima, slične su to vojske. Sa sličnim vojskama su se i borile, suprostavili su se  onima koji ubijaju i tjeraju ljude samo  zato  što nisu iz njihovog naroda. Protiv onih koji su pravili  koncentracione logore, užasne zločine i etnička čišćenja borili su se od ‘41 do ‘45  partizani a poslije  Armije R BiH. Drago mi je što ćete naredne godine obnoviti i taj spomenik, bili su to jako dobri borci. U jednom su možda bili bolji od nas danas, u propagandi, jer su njegovali sjećanje, znali su čak i od poraza praviti pobjede.“