Angelovi vodopadi, vrijedni dalekog puta

0
28

Nacionalni park Canaima u Venecueli jedno je od onih mjesta svijeta za koje se isplati otići daleko. S površinom od čak 30.000 kvadratnih kilometara, jednak je državi poput Belgije, ali tek je drugi po veličini nacionalni park u Venecueli.

Zbog nevjerovatne ljepote prirode, i UNESCO ga je proglasio svjetskom baštinom. U svijetu je poznat po slavnim Angelovim vodopadima.

Riječ je o najvišim neprekinutim vodopadima na svijetu. Voda pada s visine od čak 979 metara te potom puni rijeku Kerep.

Ponekad ih možete vidjeti i pogrešno prevedene kao Anđeoske vodopade. Ali oni nisu dobili ime po anđelu, već po američkom pilotu Džejmsu Angelu (James Angel), koji je 1933. godine prvi preletio preko vodopada.

Na tom području tražio je zlato, a pronašao nešto još vrijednije. Impresioniran njihovom veličinom, ispričao je što je vidio kad se vratio kući, a njegova svjedočanstva obišla su naslovnice medija.

  • Angelovi vodopadi

    Angelovi vodopadi

    FOTO: AGENCIJE


Tek 1939. godine vodopadi su i službeno dobili ime Angelovi vodopadi kada su venecuelske vlasti „pročešljale“ cijelo područje i podnijele stručni izvještaj. Džejms je umro od posljedica avionske nesreće 1956. godine, a njegov je pepeo rasut je po vodopadima. Aviončić kojim je preletio područje danas je izložen u muzeju Ciudad Bolivara.

Hugo Čavez (Chavez), bivši predsednik Venecuele koji je preminuo 2013. godine, za svog mandata je predlagao da se vodopadi zovu Kerepakupai-merú. Tako ga, naime, zove autohtono pleme Pemon koje tu živi, a prevodi se kao „vodopadi koji dolaze iz najdubljeg, najskrovitijeg mjesta“.

Kako god ga zvali, jedno je sigurno – to čudo prirode svaki posjetilac pamtiće do kraja života.