U Donjem Vakufu obilježen Svjetski dan reanimacije

0
490

Danas je u Sportskoj dvorani u Donjem Vakufu u organizaciji Udruženja hitnih medicinskih tehničara Federacije BiH u saradnji sa JU Dom zdravlja Donji Vakuf održan čas prve pomoći za učenike starijih razreda osnovnih škola te sve razrede Mješovite srednje škole Donji Vakuf, kao i nastavno osoblje navedenih škola.

Ovom prilikom smo razgovarali s jednim od nosioca projekta, dr. Ljuhar Kenanom koji je za naš portal između ostalog rekao:

Ove godine, baš kao i prethodne, obilježit ćemo Svjetski dan reanimacije u nekoliko gradova u FBiH. Danas smo posjetili Donji Vakuf i u Sportskoj dvorani ćemo pokušati s našim mladim sugrađanima odraditi jednu vježbu i interakciju gdje će moći da osjete i vide kako na licu mjesta izgleda pružanje prve pomoći. Radi se o osnovnim mjerama koje svaki laik može primijeniti i gdje postoji šansa da se smanji mogućnost izvanbolničkog srčanog zastoja. Nažalost, u praksi je čest slučaj da veliki broj ljudi budu pasivni posmatrači.

Svjetski dan reanimacije održat će se na inicijativu Svjetskog i Europskog reanimacionog vijeća. Na ovaj način želimo podići svijest građana da svačije ruke mogu spasiti nečiji život u tri jednostavna koraka.

 

Učesnici ovog projekta bili su i uposlenici JU Dom zdravlja Donji Vakuf, a kratku izjavu za naš portal je dao i direktor ove ustanove, dr. Hamdija Mlinarević.

Zahvaljujući našem osoblju koje je uzelo učešće u edukaciji JU Zavoda za hitnu medicinsku pomoć Kantona Sarajevo i koji su na taj način postali članovi udruženja Hitnih medicinskih tehničara na nivou FBiH, JU Dom zdravlja Donji Vakuf je već drugu godinu zaredom dio ovog projekta. U interesu naše ustanove  je da što više naših sugrađana bude zahvaćeno ovom edukacijom, a u ovom trenutku, naš fokus treba da bude na djeci. Nadamo se da će ovo biti jedna šira akcija, kako se neće održavati samo u nekoliko općina u FBiH, nego da će se održavati u cijeloj Bosni i Hercegovini, a sve s ciljem da se u tom oskudnom trenutku pruži adekvatna medicinska pomoć.