AZAD: Studijska posjeta mladih Donjeg Vakufa, Prijedoru i Kozari

0
235

 

Zahvaljući projektu koji realizuje Asocijacija za aktivno društvo AZAD Donji Vakuf kroz BHRI program u BiH, 40 mladih Donjeg Vakufa su protekli vikend boravili u Prijedoru.
Tom prilikom su posjetili udruženje Rusag koje radi na njegovanju sjećanja na historiju srednjovjekovne Bosne, sa posebnom pažnjom na Kraljevinu Bosnu i dinastiju Kotromanića.
Posebno je vrijedno istaći Rusagov projekat „Tvrtko je moj kralj“, koji je u deset gradova oživio sječanja na Bosanskog kralja Tvrtka. Mladi su imali priliku vidjeti i obući oklop bosanskog viteza, vidjeti izgled oružja iz tog vremena i osjetiti kako je koristiti to oružje.
Prilikom ove posjete predstavnici Rusaga su uručili AZAD-u lijep simboličan poklon, zlatnik i spise kralja Tvrtka (replika).

Nakon toga mladi Donjeg Vakufa su posjetili Omladinski centar u Prijedoru,gdje su se upoznali i družili sa mladima Prijedora.
Na kraju puta je upriličen obilazak Nacionalnog parka Kozara.
„Bliži se kraj ovog našeg projekta i jedna od planiranih aktivnosti je posjeta Prijedoru i mladima ovog grada. Prilikom ove posjete smo se osječali jako ugodno i lijepo, doživjeli smo putovanje kroz vrijeme. Slušali o srednjovjekovnoj Bosni i učili o našoj zajedničkoj historiji, posjetili Kozaru i vidjeli taj dio povjesti naše domovine, a što je najvažnije družili se sa mladima Prijedora i uspostavili kontakte između mladih ova dva grada, koji će izroditi nadamo se saradnjom na projektima u budućnosti.“ – istakao je predsjednik AZAD-a i koordinator projekta Ismail Elkaz.

„Imali smo priliku da na divan način upoznamo ljepote Prijedora i da sklopimo drugarstva sa mladima istog grada. Uživali smo u prirodnim ljepotama Kozare,ali i naučili o historiji naše države te se upoznali sa radom mladih ljudi u Prijedoru. Čast mi je što sam bila dio ovog divnog putovanja.“ – rekla nam je Ismihana Vajzović,učesnica ovog pohoda.

„U Prijedoru nam je bilo prelijepo.Uz druženje i zabavu imali smo priliku da naučimo nešto novo te da subotu provedemo na najbolji mogući način.Posjetili smo i Kozaru te smo imali priliki da upoznamo i Nacionalno blago BiH.Velika je čast biti dio ovakvog projekta te se radujemo novim druženjima.“ -govori Sabina Vinčević, koja je također bila dio ovog putovanja.
Ovaj projekat se realizuje zahvaljujući podršci programa Bosnia and Herzegovina Resilience
Initiative (BHRI), koji sprovodi Međunarodna organizacija za migracije (IOM), uz
finansijsku podršku Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID).

Tekst: Ismail Elkaz