Svi vole sladolede – Da li biste probali neke od najčudnijih ukusa na svijetu?

0
27

U narodu se kaže da se o ukusima ne raspravlja, ali ovi ukusi sladoleda koje ćemo vam predstaviti u tekstu spadaju u najčudnije ukuse sladoleda na svijetu.

Verujemo da će vam ovi sladoledi biti neobični, bizarni i u jednu ruku zanimljivi…

Krenimo sada sa tim bizarnim – najčudnijim ukusima sladoleda širom svijeta:

Sladoled sa ukusom krompira

U Japanu, na primjer, ljudi obožavaju da jedu sladolede sa ukusom povrća, a jedan od omiljenih ukusa je slatki krompir (poznat i kao američki krompir).

Sladoled ugalj “All black”

Ko zna šta bi na ovo imao da kaže Marko Polo, koji je u Italiji donio prve sladolede iz Kine. U jednoj poslastičarnici u Los Anđelesu, specijalitet je sladoled crne boje, čak i kornet, a za to je zaslužan aktivni ugalj.

Foto: www.inc.com

Sladoled sa ukusom sipinog mastila

U Japanu, na ribljoj pijaci Hakodate, gradića na ostrvu Hokaido, može se probati sladoled sa ukusom sipinog mastila. Nije šala – sipino mastilo se često koristi kao boja ili kao dodatna aroma u jelima, a kada je u pitanju ukus sladoleda on je slan!

Sadoled sa uskusom jagode “Ais kacang”

Image by d_snake from Pixabay

U Maleziji, Singapuru i Bruneju jedan od najpoznatijih dezerata je “Ais kacang” (bukvalan prevod je: smrznute jagode). Prvobitno se pravio samo od leda i jagoda, ali vremenom je obogaćen palminim sjemenkama, slatkim kukuruzom, želatinastom travom i kockicama agar agara (prirodni želatin koji se dobija od crvenih algi koje pripadaju različitim porodicama). Ponekad se može praviti i sa aloe verom.

Sladoled sa ukusom jagnjećih iznutrica

Da li ste ikada čuli za “Haggis”? To je tradicionalni škotski specijalitet koji se pravi od jagnjećih iznutrica u crijevu. Jedna italijanska poslastičarnica koja se nalazi unutar velikog magacina Harrods u Londonu, odvažila se da napravi sladoled sa ovim specifičnim uskusom.

Sladoled sa ukusom slanine

U poslastičarnicama duž obala grada Rehobot Bič u Delaveru (SAD), specijalitet je sladoled sa ukusom slanine, koji teži da se nađe i u kombinaciji sa čokoladom. Veoma je tražen i milkšejk sa ukusom slanine.

Foto: www.barbecuebible.com

Sladoled sa ukusom kanabisa

Možda nisu svi čuli za to, ali sladoled sa ukusom kanabisa već postoji i prodaje se u Italiji. Može se probati u Alasiju i Pjetra Ligure.

Sladoled sa ukusom piva

Ko kaže da pivo može samo da se pije? Kod Sarkletija, u Minhenu, tokom septembra se u čast održavanja Oktobarfesta pravi bavarski sladoled sa ukusom piva. Ukus zavisi od vrste piva. Najvatreniji obožavaoci preferiraju Ginis pivo koje ima intenzivniji ukus i dobro ide uz čokoladu. Vlasnik Sarkletija kaže da je veoma bitno da se sladoled od piva pojede dok je svjež kako bi se izbjegla gorčina koja se javlja ako duže odstoji.

Sladoled sa ukusom konjskog mesa

U nizu neobičnih ukusa sladoleda svakako je i onaj sa ukusom konjskog mesa. Ono što je malo poznato jeste da, osim sušija koji je napravljen od sirove ribe, Japanci vole da jedu i sirovo konjsko meso. Upravo to je i sastojak jednog od sladoleda u Japanu.

Sladoled sa ukusom masti irvasa

Eskimski sladoled pod nazivom “Akutaq” pravi se od masti irvasa, koja se miješa sa svježe palim snijegom ili ledom, svježim bobicama, a nekada i mljevenom ribom.

Ovo je samo mali spisak neobičnih sladoleda, a postoje još mnoge vrste, poput onog sa ukusom lavande, džin tonika, bizarni sladoled sa ukusom kravljeg jezika, sladoled s ukusom kavijara itd…