U našoj galaksiji ima najmanje 300 miliona potencijalno naseljivih planeta

0
63

Naša galaksija ima mnogo potencijalno nastanjivih planeta, NASA tvrdi da ih je najmanje 300 miliona.
Svemirski teleskop američke svemirske agencije Kepler je proveo devet godina u misiji lova na planete. Uspješno je identifikovao hiljade egzoplaneta u našoj galaksiji prije nego što mu je ponestalo goriva 2018 godine. Međutim koliko tih planeta je naseljivo?

Naučnici širom svijeta su o podacima koje je Kepler donio pregovarali godinama i sada misle da su pronašli odgovor.

Prema istraživanju koje je objavljeno u časopisu The Astronomical Journal, u našoj galaksiji postoji oko 300 miliona potencijalno nastanjivih svjetova što znači da su to stjenovite planete na kojima može biti tekuće vode.

Ta je brojka gruba procjena s konzervativne strane, a NASA kaže da bi ih “moglo biti još mnogo”.

Neke od ovih planeta bi mogle biti dovoljno blizu nama da bi se mogle smatrati “međuzvjezdanim susjedima”. Najbliža udaljenost jedne takve planete je oko 20 svjetlosnih godina.

“Kepler nam je već rekao da postoje milijarde planeta, ali sada smo shvatili i da je dobar dio tih planeta možda stjenovit i nastanjiv”, rekao je NASA-in istraživač i vodeći autor Steve Bryson.

“Iako je ovaj rezultat daleko od konačne vrijednosti, a voda na površini planete samo je jedan od mnogih faktora koji podržavaju život, izuzetno je uzbudljivo što smo izračunali da su ovi svjetovi toliko česti s tako visokom pouzdanošću i preciznošću”, dodao je on.

Studija je bila globalna saradnja NASA-inih naučnika koji su radili na misiji Kepler i istraživača iz međunarodnih agencija u rasponu od Brazila do Danske.

Visoko.co.ba/klix.ba