Sutra dugoiščekivani izvještaj o rezultatima brojanja glasova za predsjednika RS-a

0
59

Centralna izborna komisija na sjednici koja je zakazana za sutra trebao bi analizirati izvještaj Glavnog centra za brojanje i donijeti odgovarajuće odluke u vezi rezultata ponovnog brojanja za predsjednika i potpredsjednike Republike Srpske.
Na sjednici koja je zakazana za sutra u 14 sata CIK bi trebao analizirati izvještaj Glavnog centra za brojanje o rezultatima kontrolnog brojanja glasova za poziciju predsjednika bh. entieta Republika Srpska.

Predsjednik CIK-a Suad Arnautović kazao je kako u slučaju kontrolnog brojanja glasova za nivo predsjednika RS-a postoji veliko očekivanje javnosti.

“Ali privodimo kraju naš posao u skladu sa zakonom. To će se i potvrditi odlukama Suda kao što je ova današnja. Ono što ću najaviti nakon što sam se konsultirao sa našim direktorijem jeste da zakazujem sutra za 14 sati sjednicu CIK-a na kojoj ćemo analizirati izvještaj Glavnog centra za brojanje i glavne kontrole o obavljenom kontrolnom, ponovnom brojanju za nivo predsjednika i potpredsjednike Republike Srpske”, najavio je Arnautović.

Podsjećamo, i vlast i opozicija u Republici Srpskoj su organizirali proteste smatrajući da je njihov kandidat na neki način oštećen tokom izbornoga procesa. Jelena Trivić (PDP), kandidatkinja opozicije smatra da rezultati ne odražavaju izbornu volju građana te da je došlo do krađe glasova, dok je Milorad Dodik (SNSD) nezadovoljan kontrolnim brojanjem glasova u Glavnom centru za brojanje u Sarajevu jučer organizirao miting u Banjoj Luci, ističući kako će zbog rada CIK-a, Vlada RS-a biti primorana donijeti zakonska rješenja za “republičku komisiju” koja će biti zadužena za provedbu izbornoga procesa u tom bh. entietu.

Izvor: Klix.ba