Milionski projekt: Počela obnova mosta ”Bitke za ranjenike” u Jablanici

0
78
Iz Općine Jablanica navode kako je pribavljena sva neophodna dokumentacija prije nego što se krenulo sa pripremnim radovima rekonstrukcije mosta u kanjonu Neretve koji je na lokalitetu Muzej Bitka.

”Izvođač radova, preduzeće HP Investing iz Mostara, otpočeo je sa izvođenjem pripremnih radova u prvoj sedmici mjeseca marta 2020. godine”, kažu iz Općine Jablanica.

Foto: Klix.baFoto: Klix.ba

Za realizaciju projekta, uz izvođača radova i Općinu koja je investitor, kako navode, kao naručilac radova sudjeluju JP EPBiH dd Sarajevo i za provedbu nadzora Privredno društvo Institut IGH dd – Banja Luka.

”Ugovorena vrijednost radova je 1.074.314,18 KM, a rok za izvođenje osam mjeseci od dana uvođenja u posao”, ističe ponosni investitor.

Realizacija ovog projekta je, kako naglašavaju, od strateškog interesa za općinu Jablanica, a posebno za razvoj turizma.

Foto: Klix.baFoto: Klix.ba

Izvođač već duže od mjesec dana izvodi radove na probijanju pristupnog puta do prelaza preko Neretve, gdje je uz teške mašine i dizalice do sada urađen veliki dio pripremnih radova kako bi se stvorili uslovi za dopremu i spuštanje u rijeku pontona kapaciteta nosivosti minimalmo 50 tona.

Uz sve poteškoće koje su pratile izvođača radova na pristupnom putu do Neretve, veliki problemi su uzrokovani i pojavom pandemije koronavirusa (COVID-19) i proglašenjem stanja nesreće u FBiH, ali su uz pridržavanje mjera, uposlenici preduzeća HP “Investing” doo Mostar uradili veliki dio poslova.

Foto: Klix.baFoto: Klix.ba

U narednom periodu predstoje radovi na izradi bušotina, injektiranje istih,
izvođenje raznih betonski radova, uklanjanje postojeće horizontalne (desne) rešetkaste konstrukcije u vodi koja je pomjerena uslijed velike vode, ukupne težine cca. 60 tona, vađenje iste i deponovanje na lokalitet Spomen kompleksa Bitka za ranjenike na Neretvi.

Uz navedeno, predviđeno je da se izgradi, transportuje i montira nova desna horizontalna rešetka kao glavni eksponat ukupne težine oko 65 tona.

Iz Općine Jablanica su saopćili da očekuju da se ovaj strateški projekat okonča u skladu sa predviđenim rokovima, ukoliko aktuelno stanje nesreće uzrokovano pojavom koronavirusa (COVID 19), te vremenske i druge nepredviđene okolnosti, ne budu sprječavale izvođenje radova.

izvor: klix.ba