Knjiga “Mladi u migracijama” povodom Međunarodnog dana migranata

0
61
Jasmin Nikšić, koji je trenutno uposlen u Crvenom križu Federacije BiH kao koordinator za mlade saradnike i zdravstvo u kriznim situacijama, već mjesec radi na prvom izdanju svoje knjige “Mladi u migracijama – Ovo je moja priča”, koja će svjetlo dana ugledati u petak.
Ovaj projekat je pokrenuo kao član odbora mladih CK i CP za Evropu i Centralnu Aziju, zadužen za oblast Mladi u migracijama, a s ciljem da se povodom Međunarodnog dana migranata pokaže uloga i značaj mladih u aktivnostima Crvenog križa i Crvenog polumjeseca u odgovoru na migracije.
“Knjiga je nastala kao moja potreba da se pokaže uloga i značaj mladih volontera Crvenog križa jer mislim da daju veliki doprinos”, kaže nam Nikšić.
On ukazuje na činjenicu da se većina aktivnosti sprovodi upravo uz pomoć volontera koji istinski srcem daju svoj doprinos osobama u pokretu.
Knjiga, koja će biti objavljena na engleskom jeziku, predstavlja zbirku ličnih priča volontera iz Hrvatske, Turske, Crne Gore, Portugala, Italije, Sjeverne Makedonije, Srbije i Bosne i Hercegovine o njihovim iskustvima na terenu.
“Pored toga svoj osvrt su dale i kolege iz IFRC-a i CCM-a, a zastupljena je priča o dvojici humanitarnih radnika kao primjer međugeneracijske saradnje, te priča osobe koja je od statusa migranta postala humanitarni radnik”, dodao je Nikšić.
izvor:likestory.info