Skupština SBK : 1120 boraca dobit će trajnu novčanu naknadu

0
507
Danas je u Travniku, u prostorijama Centra za kulturu općine Travnik, održana 5. vanredna sjednica Skupštine Srednjobosanskog kantona. Sjednicom je predsjedao predsjednik Josip Kvasina.

Na dnevnom redu bile su četiri točke, a najznačajnija je ona koja se ticala braniteljske populacije – Prijedlog zakona o novčanoj egzistencijalnoj naknadi. Zakon je nakon nešto duže rasprave skupštinskih zastupnika te predstavnika boračkih udruženja proisteklih iz proteklog rata, koji su podržali donošenje ovog zakona, usvojen većinom glasova prisutnih zastupnika.

Usvajanjem ovog zakona 1120 boraca će ostvariti svoja prava te imati mjesečnu novčanu naknadu čija isplata počinje već u ovom mjesecu. Kako su istaknuli predstavnici boračkih udruženja i i Uprave za borce SBK -a donošenje ovog zakona znači da  SBK -a ima ponajbolji Zakon o novčanoj egzistencijalnoj naknadi u Federaciji BiH.

Naime, pravo na novčanu egzistecijalnu naknadu imat će i supruge branitelja ako dođe do smrti jednog od supružnika. Također, iznos mjesečne novčane naknade vezan je proporcionalno i za iznos prosječne plaće u Federaciji BiH. Tako je za očekivati da će iznos iz godine u godinu biti veći.

Uz navedeno, na temelju financijskih mogućnosti, radni tim Vlade SBK -a, skupštinski zastupnici te boračka udruženja  će razmatrati mogućnosti kako bi i svi drugi koji trenutno ne ostvaruju pravo na ovu naknadu, istu dobili u predstojećem periodu.

U nastavku sjednice, usvojene su Odluke o izmjenama Finansijskog plana Kantonalne uprave  za ceste za 2020. godinu.

Prijedlog odluke o imenovanju članova Nezavisnog odbora za izbor i reviziju našao se na današnjem dnevnom redu kao zadnja tačka. Većinom glasova ova odluka je usvojena. Tako su u nezavisni odbor imenovani: Dalibor Šantić, Nikola Mlakić, Midhat Sarajčić, Slaven Garić, Ramo Mecavica, Lidija Lendo i Arnes Hajdarević.

izvor: grad – busovaca.com