Ministar Hrnjić posjetio firme DERUBIS yachts iz Viteza i EZ Group Busovača

0
136

Ministar privrede SBK Nisvet Hrnjić sa svojim saradnicima posjetio je firmu DERUBIS yachts d.o.o. Vitez. Povod ove posjete bio je poziv upućen od strane direktora firme DERUBIS yachts na predstavljanje novog modela jahte kao najkompleksnijeg bh. proizvoda. Vlasnik firme upoznao je delegaciju ministarstva sa načinom izrade jahte te naglasio kako je to isključivo bh. proizvod u čijem stvaranju učestvuje 12 bh. kompanija sa ukupno preko 1000 zaposlenih.

Ministar privrede izrazio je spremnost da budu dio te priče, dao podršku i izrazio želju za daljnjom saradnjom.

U sklopu vanredne posjete, a na poziv direktora firme EZ Group Busovača, ministar Hrnjić sa svojom delegacijom posjetio je i ovu kompaniju. Direktor firme kazao je kako je EZ Group firma koja se konstantno širi stvaranjem novih proizvodnih pogona i uvođenjem novih proizvoda.

U nastavku razgovora otvoreno je niz pitanja vezanih za poboljšanje privrednog ambijenta kao što su redukcija parafiskalnih nameta, potreba za kvalitetnijom poreznom politikom te povezivanjem svih instanci kada je u pitanju privredni ambijent. Posebno je istaknuto da bi u stvaranju povoljnije poslovne klime trebali biti uključene sve instance od Vlade, grupacije poslodavaca preko predsjednika Kantonalnog suda, direktora Kantonalne poreske uprave, direktora Službe za zapošljavanje te šefa Carinske uprave.

Na kraju, ministar privrede . Nisvet Hrnjić upoznao je domaćine sa poduzetim aktivnostima Vlade Kantona i Ministarstva privrede u okviru podrške privredi Kantona u otežanim uslovima izazvanih pojavom pandemije COVID-19, a izdvojeni su Analiza I i II o uticaju pandemije COVID-19 na privredu SBK, set podsticajnih mjera kantonalne Vlade iz mjeseca aprila, dva javna poziva za dodjelu finansijskih sredstava uposlenima u djelatnostima čiji je rad bio zabranjen u toku stanja nesreće uzrokovanog pandemijom, te usvajanje Zakona o ublažavanju negativnih ekonomskih posljedica na privredu Srednjobosanskog kantona.

Izvor:novum.ba