470.000 KM za izgradnju fiskulturnih sala u jajačkim osnovnim školama

0
52

Općina Jajce ovih dana je na račun Ministarstva obrazovanja, nauke, mladih, kulture i sporta SBK uplatila iznos od 470.000 KM za finansiranje izgradnje školskih fiskulturnih dvorana za jajačke osnovne škole „Berta Kučera“, „13. rujan“ i „Jajce“ Kruščica. Očekuje se od Vlade SBK/KSB da će participirati sa svojim sredstvima i izdvojiti značajan iznos kako bi učenici ovih škola napokon dobili svoje školske sportske dvorane.

Resorno ministarstvo uskoro treba pokrenuti proces javne nabavke radova za nastavak i izgradnju tri školske sale na području općine Jajce. Podsjećamo da je izgradnja fiskulturne sale OŠ „Berta Kučera“ u područnoj školi u Vincu već u poodmakloj fazi gradnje i uz značajna sredstva Vlade Kantona ovaj školski objekat bi mogao uskoro biti i stavljen u upotrebu. Radovi na školskoj dvorani OŠ „13. rujan“ već su započeti i uz podršku Vlade SBK i ovaj objekat bi mogao uskoro biti na raspoganju učenicima, dok se školska sala u OŠ „Jajce“ Kruščica tek treba početi graditi.

Općina Jajce svake godine izdvaja značajna sredstva za pomoć učenicima, ulaže u poboljšanje školske infrastrukture, učestvuje u opremanju školskih kabineta, nabavci školskih učila, podršci školskih takmičenja i projekata, te učestvuje u sanaciji i rekonstrukciji školskih objekata i školske infrastrukture.