Do 23:30 sati na sjeveru BiH registrovana 21.500 gromova i munja

0
115

U BiH je sinoć došlo do prodora hladnog vazduha na prezagrijano podneblje što je rezultovalo jakim olujnim i grmljavinskim procesima u atmosferi.

Bh. zajednica “lovaca na oluje” – Bosnia Storm Chasers je objavila da je njemački servis za detekciju munja i gromova do 23:30 sati na području BiH registrovao više od 21.500 munja i gromova, pretežno u Bosanskoj Krajini, sjevernoj i sjeverozapadnoj Bosni.

“Mnogi gradovi u Potkozarju su ostali bez urednog elektrosnabdijevanja uslijed udara groma ili vjetra. U nekim mjestima registrovan je led, a u većini mjesta jak do olujan sjeverac koji je donio osvježenje od vrućina. Obarao je drveće u Banjoj Luci, Dubici, Prijedoru, Novom Gradu, na Kozari i drugdje”, naveli su.

Podsjetimo, oluje su jučer u poslijepodnevnim satima zabilježene u sjevernoj Italiji i Austriji, a zatim su se spustile preko Slovenije i Hrvatske do Bosne i Hercegovine.

Nakon jakog nevremena u Banjoj Luci, sve se proširilo i na druge bh. gradove od Bugojna, Travnika, Zenice pa do Sarajeva gdje je oko ponoći počela grmljavina i kiša.