21. mart, Međunarodni dan šuma

0
101

21.mart, osim što znači početak, po mnogima najljepšeg godišnjeg doba, proljeća, proglašen  je i Međunarodnim danom šuma . Koncept svjetskog dana šuma potiče iz 1971.godine kada je na inicijativu Evropske poljoprivredne konfederacije odlučeno da se prvi dan proljeća obilježava kao Svjetski dan šuma. Kasnije je i UN-ova organizacija za hranu i poljoprivredu (FAO) podržala ovu ideju vjerujući kako takva manifestacija može doprinijeti povećanju svijesti o važnosti i očuvanju šuma.

Generalna skupština UN-a  novembra 2011. godine donijela je odluku o proglašenju 21. Marta  Međunarodnim danom šuma . Šume su najsloženiji ekosistemi na Zemlji: procjenjuje se da pokrivaju 31% ukupne zemljine kopnene površine kao i da čuvaju preko 80% biološke raznolikosti naše planete. Kroz prizmu aktualnih klimatskih promjena važnost šuma očituje se i kroz činjenicu da su šume najveća aktivna spremišta ugljika.

Na Svjetskom šumarskom kongresu 2009. godine u Argentini  naglašeno, da je kroz razne ljudske aktivnosti u zadnjih 20 godina nestalo 16 185 000 ha šuma.

Šume Bosne i Hercegovine predstavljaju jedan od najvažnijih nacionalnih prirodnih obnovljivih resursa, a po svojimkarakteristikama, spadaju među najvrijednije šumske ekosisteme ovog dijela Evrope. U sklopu obilježavanja  21.marta Dana općine Travnik, Vlada SBK putem resornog Ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva – Kantonalne uprave za šumarstvo, organizuje manifestaciju pod nazivom: „Centralna manifestacija za područje SBK na obilježavanju 21. marta-Međunarodnog dana šuma”

Program :

Prezentacija stručnog referata na temu: „Uloga šuma i njihov značaj za budućnost BiH društva: Jesmo li sa šumom na Vi“ koji  prirediti vodeći bh. stručnjaci iz oblasti šumarske politike sa Šumarskog fakulteta u Sarajevu.

Promocija “Fotomonografije šuma Bosne i Hercegovine” , Udruženje šumarskih inženjera i tehničara FbiH,

Projekcija dokumentarnog filma: “Tise u Bosni i Hercegovini”, autora Dalibora Balliana profesora na Šumarskom fakultetu u Sarajevu,

Promocija knjige “Abeceda uspjeha i dobrog života & tajne i vrline uspješnih ” autora Kemala Balihodžićaknjige (2)

 

Program obilježavanja Međunarodnog dana šuma za područje SBK-a bit će održan u Travniku, 24.marta, u Centru za kulturu, od 13 do 15 sati.