Koliko je djece rođeno u BiH 1991., a koliko prošle godine? Koliko će naša zemlja imati stanovnika?

0
37

Demograf Stevo Pašalić izjavio je da je u BiH 1991. godine rođeno 67.000 djece, a prošle godine 25.911.

– To znači da će BiH za 45-50 godina imati oko 1,5 miliona stanovnika – istakao je Pašalić.

Prema njegovim riječima, BiH danas ima 2,946 miliona stanovnika, a da nije bilo ratova i ljudskih gubitaka taj broj bi iznosio blizu pet miliona.

– Djeca su naša najveća budućnost i ekonomsko preimućstvo. Potreban nam je ljudski razvoj kao odgovor na demografske promjene, kome prethodi odgovorno planiranje, analize i realizacija”, naveo je Pašalić uoči promocije njegove knjige “Republika Srpska – put do demografskog uspona – koja će biti održana u petak, 27. oktobra, u Bijeljini.

On je istakao da su procesi depopulacije pokazali da je BiH doživjela signifikativni demografski pad, koji se i dalje nastavlja.

– Empirijska istraživanja su potvrdila postojanje zavisnosti ekonomskog rasta po stanovniku od stope ukupnog fertiliteta. Na oblikovanje starosno-polne strukture stanovništva uticalo je mnogo paralelnih demografskih procesa. Opadanje aktivnog stanovništva u BiH praćeno je porastom neaktivnog stanovništva, posebno penzionera /65+/ – naveo je Pašalić.

On je istakao da dugotrajno iseljavanje sa ovih prostora nameće i pitanje njegovog zaustavljanja i koliko BiH stvarno košta odliv stanovništva.

– BiH je u periodu 2014-2022. napustilo 283.734 stanovnika. To je 31.526 prosječno godišnje, plus 12.000 godišnje negativnog prirodnog priraštaja, gubitak na godišnjem nivou je 43.526 stanovnika, pa je godišnji gubitak oko 12,5 milijardi dolara – naglasio je Pašalić.

On je ukazao na nužnost migracione politike jer su najveći demografski gubici u iseljavanju stanovništva, pa je danas apsurd da ljudi odlaze, a BiH se otvara ka azijskom tržištu radne snage.

 

N1