Podignuta optužnica u slučaju smrti djevojčice Džene Gadžun

0
40

Tužilaštvo Kantona Sarajevo podiglo je optužnicu u slučaju smrti djevojčice Džene Gadžun. Optuženi su doktor Suad Rožajac i dvije doktorice – Jasmina Halimić i Nina Jovanović. Rožajcu na teret stavljaju teško krivično djelo protiv zdravlja ljudi u vezi sa krivičnim djelom nesavjesno liječenje, dok Ninu Jovanović i Jasminu Halimić optužnica tereti za krivično djelo – zloupotreba položaja.

Optužnicom je obuhvaćeno troje ljekara dok je iz optužnice izostavljen Benjamin Bejtović, vlasnik privatne ordinacije u kojoj je obavljena operacija i za koju je utvrđeno da nije imala verifikovanu opremu, dok je Ljekarska komora Kantona Sarajevo donijela odluku o prekidu disciplinskog postupka protiv ljekara Suada Rožajca i Jasmine Halimić do okončanja krivičnog postupka.

Iako optužnicom nisu obuhvaćene sve osobe koje su involvirane u događaj od 8. novembra 2021.godine, to ne znači da su amnestirane od odgovornosti u drugim postupcima, te će advokati i porodica Gadžun iskoristiti sva raspoloživa pravna sredstva u pravcu utvrđivanje i njihove odgovornosti pred nadležnim organima – saopštili su iz advokatske kancelarije.

Djevojčica Džena Gadžun 8. novembra 2021. godine operisana je u privatnoj stomatološkoj oridnaciji Bejtović u Sarajevu i tom prilikom došlo je do komplikacija, i ona je 14. novembra preminula na Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu. Operaciju je izvela doktorica Nina Jovanović, za koju je utvrđeno da nije posjedovala privremenu licencu za dopunski rad.

Ovo je za vlast u Kantonu bio povod da se u privatnom zdravstvenom sektoru pokrene opsežan inspekcijski nadzor, a za porodicu gotovo trogodišnja borba da do pokretanja optužnice dođe.

Sljedeći potez je na sudu da optužnicu i potvrdi. I da porodica okončanje suđenja dočeka u razumnom roku. Život unazad ne može, ali sudstvo naprijed mora i može. To je jedina satisfakcija koju porodica može dobiti, i prilika za državu da se ne pretvori u građane koji godinama zahtijevaju pravdu za vlastitu djecu.

 

federalna