Skandal u bh.ambasadi u Jordanu: Diplomate se potukle

0
113

Ambasador Bosne i Hercegovine u Jordanu Mato Zeko 16. marta ove godine pismenim putem je obavijestio Kabinet ministra vanjskih poslova Elmedina Konakovića da je pet dana ranije u njegovoj kancelariji u bh. ambasadi u Amanu došlo do verbalnog, a onda i fizičkog obračuna visokorangiranih diplomata: ministra savjetnika Satka Bitange i savjetnika Nenada Škipine.

Kako je napisao ambasador Zeko, do ovog sramnog događaja došlo je kada je Bitanga saznao da ambasador Škipinu hitno šalje u Sarajevo zbog popravka informatičke opreme čiji kvar nije mogao biti uklonjen u Amanu.

„Ministar savjetnik Satko Bitanga je nakon toga otpočeo s verbalnim uvredama kako veleposlanika tako i savjetinika Škipinu, pri tom izmišljajući razne insinuacije, kao i stalnim ponavljanjem kako je on jedini profesionalac u diplomaciji, pri tom očigledno svjesno izazivajući već incident iz samo njemu znanih razloga“, napisao je Zeko i obrazložio:

„Kako su verbalne uvrede od strane ministra savjetnika Bitange nastavljene i u jednom momentu savjetnik Škipina je reagirao na način da je uhvatio Bitangu za grkljan.“

Foto: Faksimil doppas ambasadora Zeke

Takođe, Zeko je istakao da ih je on razdvojio i spriječio teže posljedice, te je naglasio da se ovaj incident „treba sakriti od javnosti“.

Razloge zbog kojih javnost ne bi trebala polemisati i biti upoznata o ovom događaju, u svojim obrazloženjima otkrili su upravo „diplomate nasilnici“.

Istog dana kada i ambasador Zeko, informaciju sjedištu MVP-a dostavio je i savjetnik u Ambasadi u Amanu Nenad Škipina. On je napisao:

Više na : inforadar.ba