Reis ef. Kavazović: Ponovo su ojačale snage devedesetih u BiH, plaćamo cijenu neodlučnosti one bolje Evrope

0
69

 

Već duže vrijeme, u brojnim razgovorima s evropskim zvaničnicima s kojima sam se sastajao i ovdje i u Bruxellesu, upozoravam na to da predugo oklijevanje Evrope na Balkanu stvara vakuum koji će neko popuniti

O dvije Evrope, netolerantnoj i onoj boljoj, o BiH i susjedima, politici i izborima za Oslobođenje govori reisu-l-ulema IZBiH dr. Husein Kavazović

– Ali, mislim da bi površno bilo reći da se jedini razlog što zemlje ovog dijela Evrope ne napreduju na evropskom putu krije u vjerskoj ili kulturološkoj orijentaciji dijela njihovog stanovništva. Mislim da bi se ovakvim narativom skinula i odgovornost s onih političkih projekata i političara koji godinama opstruiraju reforme.

Zato je vrijeme da Evropa jasno počne bez političkog oportunizma imenovati one političke opcije koje opstruiraju evropski put i reforme, i koje ovo područje politički vežu za neke druge projekte. To je vrlo lahko učiniti. Pogledajte samo izjave npr. političara u Bosni i Hercegovini, s kim se sastaju, kako su glasali o zakonima koji su uslov sticanja statusa kandidata. Sve je jasno, ali se plašim da u Evropi još ima onih koji misle da mogu za projekat ujedinjene Evrope pridobiti antievropske i antidemokratske političke sile tako što im podilaze i čine ustupke, vjerovatno nesvjesni da tako kompromitiraju samu ideju i vrijednosti na kojima bi ta Evropa trebalo da počiva, kaže reis Kavazović.

VOLJELA BIH OVAJ RAZGOVOR OTVORITI JEDNOM LIJEPOM TEMOM: IZBIH PRIPREMA MULTIMEDIJALNU IZLOŽBU “POD NEBOM VEDRE VJERE – ISLAM I EVROPA U ISKUSTVU BOSNE”, PA VAS MOLIM DA NAM PRIBLIŽITE MOTIVE I RAZLOGE OVOG VELIKOG PODUHVATA I NARAVNO PLANOVE I CILJEVE.

– Riječ je o iznimno značajnom naučnoistraživačkom, edukativnom i izložbenom projektu Islamske zajednice u BiH. U njegovoj realizaciji učestvuje više stručnih, redakcijskih, kustoskih, producentskih i istraživačkih timova i veliki broj istaknutih naučnika iz oblasti društvenih i humanističkih nauka. Oni rade na pripremi velike, multimedijalne i multidisciplinarne izložbe.

Postoji tračak nade kod ljudi poput premijera Plenkovića. Smatram ga razumnim čovjekom koji u sebi ne nosi mržnju i predrasude prema Bošnjacima

Njome želimo, pomoću savremenih sredstava produkcije i prezentacije, ponuditi raskošnu kulturu bosanskih povijesnih svjetova islama. U ovom velikom poduhvatu sarađujemo s brojnim domaćim i međunarodnim muzejima, galerijama, arhivima, institutima i bibliotekama. Rezultate istraživanja, u formi dokumenata, fotografija i tekstova, predstavljamo na web stranici na bosanskom i na engleskom jeziku. Na njoj već imamo blizu stotinu kratkih tekstova, ilustriranih fotografijama, dokumentima i drugim prilozima.

izvor: oslobodjenje.ba