Crveni križ Donji Vakuf organizuje akciju dobrovoljnog darivanja krvi

0
134

Svjetski dan dobrovoljnih davalaca krvi obilježava se svake godine 14.06. Širom svijeta ovaj datum se obilježava u cilju podizanja svijesti o potrebi za sigurnom krvlju i krvnim proizvodima, ali i kako bi se naglasio značajan doprinos dobrovoljnih i neplaćenih davalaca krvi u spašavanju života.

Ovaj dan prilika je i da se vlade i odgovorni zdravstveni radnici pozovu na akciju da osiguraju adekvatne resurse za povećanje prikupljanja krvi, ali i da se uputi podrška službama za transfuziju krvi te organizacijama koje rade na animiranju građana.

Svjetska zdravstvena organizacija ove godine Svjetski dan dobrovoljnih davalaca krvi obilježava pod motom – „Darivanje krvi je čin solidarnosti. Pridružite se naporima i spasite živote”. Cilj je skrenuti pažnju na ulogu koju darivanje krvi ima u spašavanju života i jačanju solidarnosti unutar zajednica. Crveni križ Federacije će ovaj dan obilježiti svojom tradicionalnom krilaticom „Daruj krv, spasi život“.

Fokus ovogodišnje kampanje

I ove godine, kao i prethodnih neophodno je fokusirati se na zahvalnost davaocima krvi u svijetu te stvoriti širu svijest javnosti o potrebi redovnog darivanja krvi, kao i prepoznati i promovirati vrijednosti darivanja krvi u cilju jačanju solidarnosti zajednice i društvene kohezije.

Posebna aktivnost kojom će zemlje širom svijeta obilježiti ovaj datum je širenje priča o ljudima čiji su životi spašeni darivanjem krvi kako bi dodatno motivirali redovne davaoce da nastave svojom dobrom praksom, ali i podstakli nove da počnu darovati krv.

Crveni kriz opcine Donji Vakuf planira organizovati drugu ovogodisnju akciju darivanja krvi 28.06.2022 godine u saradnji sa transfuzijom Kantonalne bolnice Travnik.

Naš dodatni angažman na promoviranju Svjetskog dana dobrovoljnih davalaca krvi i samog programa dobrovoljnog davalaštva neophodan je kako bi istakli značaj da je darivanje krvi čin solidarnosti koji spašava živote i da su usluge koje pružaju sigurnu krv i krvne proizvode bitan element svakog zdravstvenog sistema.

U nastavku možete pročitati nekoliko poruka

– Svjetski je dan davalaca krvi. Darivanje krvi je čin solidarnosti. Pridružite se naporima i spasite živote.

– Darivanje krvi traje samo 7-15 minuta? Ako možete, darujte krv i spasite živote.

– Darivanje krvi je čin solidarnosti koji spašava živote. Jedno darivanje krvi može spasiti čak tri života!

– Darivanje krvi je način da uzvratite i povežete se u trenucima potrebe. Darujte krv, ako možete!