Izvoz mesa i prerađevina iz BiH manji od uvoza 73 odsto

0
47

U Bosnu i Hercegovinu lane je uvezeno mesa i mesnih prerađevina u vrijednosti većoj od 401 milion maraka što je, u poređenju sa godinom ranije, više za skoro 19 odsto.

Podaci Spoljnotrgovinske komore BiH pokazuju da smo tokom 2020. uvezli ovih proizvoda u vrijednosti od gotovo 337,5 miliona KM.

S druge strane, u prošloj godini izvezli smo mesa i mesnih prerađevina vrijednih tek 110 miliona KM, što je 73 odsto manje od uvoza.

Kad je riječ o uvozu, prednjači goveđe svježe i smrznuto meso, čija se vrijednost u pomenutom periodu sa skoro 165 miliona popela na skoro 216 miliona maraka. Na drugom mjestu je svježe i smrznuto svinjsko meso, kojeg smo lani uvezli u vrijednosti 66,1 milion KM, a godinu ranije 63,1 milion KM.

U ovom periodu izvezli smo 12 miliona KM goveđeg mesa, te nepunih 300.000 KM svinjetine.

Podaci pokazuju da BiH iz godine u godinu bilježi porast uvoza govedine i svinjskog mesa, što našim farmerima predstavlja najveće opterećenje.

Kako bi se smanjio prekomjeran uvoz, domaći proizvođači mesa već odavno traže uvođenje zaštitnih mjera. Riječ je o uvođenju carina na svježe i rashlađeno goveđe i svinjsko meso od 10 odsto, te taksu od 1,5 KM po kilogramu svinjskog i 2,5 KM po kilogramu uvezenog goveđeg mesa.

– Nebrojeno puta smo upozoravali kolike štete nam nanosi prekomjerni uvoz, na što su institucije BiH, koje uređuju carinsku politiku, ostale i gluve i nijeme. Apsurd je da konstantno imamo problem s plasmanom, odnosno tržišne viškove, dok se uvoz hrane odvija nesmetano, čak i u povećanim količinama. To je glavni problem naših poljoprivrednih proizvođača – rekao je za Srpskainfo predsjednik Savez udruženja poljoprivrednih proizvođača RS, Stojan Marinković.

Među mesnim prerađevinama dominiraju kobasice, kojih je u BiH tokom prošle godine uvezeno skoro 46 miliona KM.

– U izvozu dominiraju konzervirani pileći proizvodi, svježe goveđe meso i meso peradi, a u uvozu svježe goveđe i teleće meso, svinjsko meso i razne vrste kobasica od mesa – saopštili su iz STK.

srpska.info