Svečana akademija povodom Dana pobjede nad fašizmom

0
16

Svečana akademija povodom 9.maja – Dana pobjede nad fašizmom upriličena je večeras u donjovakufskom Domu kulture u organizaciji Općine Donji Vakuf i realizaciji  JU Centar za kulturu, informisanje i sport Donji Vakuf.

Na 9.maj, u svim zemljama Evrope proslavlja se Dan pobjede nad fašizmom. Na ovaj dan, 1945. godine u Berlinu je potpisana bezuslovna kapitulacija Njemačke, čime je zvanično slomljena jedna ideologija koja je odnijela milione ljudskih žrtava.

S obzirom da označava prelomni trenutak u kojem je  definisan budući izgled Evrope, ovaj dan se ujedno obilježava i kao Dan Evrope.

Deveti maj, u Federaciji BiH proslavlja se i kao Dan Zlatnih ljiljana. Ovo najveće ratno priznanje nosi dvije i po hiljade pripadnika Armije R BiH, od kojih u Donjem Vakufu njih 14. Nažalost, mnogi od njih nisu više među nama.

Holokaust je najbrutalniji zločin koji se desio u svijetu. Smatra se da je tada ubijena trećina Židova. Kada se tom broju dodaju i ubijeni pripadnici drugih manjina, onda brojka  iznosi blizu 60 miliona.. Tokom II svjetskog  rata, stanovništvo općine pretrpjelo je teško razaranje. Donji Vakuf dao je više od 700 boraca, dok su na vječnoj straži ostala 293 borca protiv fašizma.

Zemlje Evrope trudile su se da poslije završetka Drugog svjetskog rata uspostave i održe mir provodeći brojne integracione procese. Međutim, naša zemlja je jedina država koja je proživjela genocid u Evropi poslije tog zločina. Zato mi u Donjem Vakufu nikada ne smijemo zaboraviti 226 šehida i poginula  borca, te 71 civilnu žrtvu proteklog rata, koji su svoje živote utkali u odbranu svog grada i države BIH.

Svečana akademija organizovana povodom  je povodom Dana pobjede nad fašizmom,  ali i Dana Zlatnih ljiljana koji se obilježava na nivou Federacije BiH. Svečana akademija bila je prilika da se obrati i uputi čestitku načelnik općine Donji Vakuf, Huso Sušić , i sam nosilac najvećeg ratnog odlikovanja „ Zlatni ljiljan“, I predsjedavajući Općinskog vijeća Donji Vakuf, Naser Rujanac.

Večerašnju svečanu akademiju svojim učešćem uveličali su članovi  VIS „Forte“ pod dirigentskom palicom nastavnice Aide Begović – Cerić.

Hatidža Opardija, učenica Prve osnovne škole Donji Vakuf za ovu priliku  napisala prigodan sastav na temu Dana pobjede nad fašizmom.

Jasmina Ajanović, članica Dramsko-recitatorske sekcije KUD „Nakib Abdagić Kiban“ predstavila se recitacijom „Sijeda djeca“.

 

 Prigodan referat povodom 09.maja – Dana pobjede nad fašizom prezentirala je profesorica historije Dženana Imširpašić.

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here