Večeras je 96. dodjela Oscara

Dodjela najprestižnije filmske nagrade Oskar održava se 96. put i to u noći s nedjelje na ponedjeljak (10. na 11. mart) u “Dolby Theatreu” u Los Angelesu, a po četvrti put domaćin ceremonije je Jimmy Kimmel.

Ove godine najveći favorit je film Christopher Nolana “Oppenheimer” s čak 13 nominacija, prate ga “Poor things” s 11 nominacija, dok western Martina Scorsesea “Killers of the Flower Moon” ima njih deset.

Neizvjesno do posljednjeg trena

Ostvarenje “Barbie” Grete Gerwig zaradilo je osam nominacija.

“Oppenheimer” kao favorit za Oscara osvojio je već nekoliko Zlatnih globusa, među kojima za najbolji film, nekoliko nagrada Britanske akademije za filmsku i televizijsku umjetnost (BAFTA), nagradu Američkog udruženja reditelja (Directors Guild of America – DGA) i glavno priznanje Udruženja producenata (Producers Guild of America – PGA).

Te nagrade, koje se uručuju prije Oscara, često su pokazatelji ko će dobiti Oscara u najviše kategorija.

Cillian Murphy koji igra Roberta Oppenheimer, mogao bi biti nagrađen u kategoriji za najbolju glavnu ulogu, no velika konkurencija mu je Paul Giamatti iz filma “The Holdovers”.

Neizvjesno je u borbi za najbolju glumicu. Emma Stone, ranije nagrađena zlatnim kipićem za ulogu u “La La Landu”, smatra se jednom od najboljih glumica generacije, a u filmu “Poor things” ponovno je ostvarila veliku ulogu.

Ali tu je i Lily Gladstone iz “Killers of the Flower Moon” iza koje ne stoji samo slavni reditelj Martin Scorsese, nego i historijski kontekst. Ona želi postati prva Indijanka nagrađena Oscarom.

Oskcare će uručivati poznati glumci, među kojima Jamie Lee Curtis, Michelle Pfeiffer, Al Pacino. Na bini će se pojavljivati i Nicolas Cage, Jessica Lang i Lupita Nyong'o.

Muzički nastup će imati glumac Ryan Gosling koji će izvesti “I'm Just Ken” pjesmu iz filma “Barbie” u kojem glumi Kena, dečka čuvene plastične lutke. Gosling će prvi put za publiku pjevati tu pjesmu, a bit će izvedene i ostale pjesme nominovane u kategoriji najbolje muzike.

Oscar se dodeljuje u više od 20 kategorija, među kojima za najbolji film, režiju, glavnog glumca i glavnu glumicu, najbolju sporednu mušku i žensku ulogu, najbolji originalni scenarij, najbolji adaptirani scenarij, najbolji strani, dokumentarni i animirani film, kao i za najbolju muziku i specijalne efekte.

Rolna filma

Akademija je ove godine uvela novu kategoriju – za najboljeg direktora castinga, ali će prvi Oscar biti dodijeljen 2026. godine.

Nagradu predstavlja pozlaćena statua napravljena od britanijuma na crnoj metalnoj osnovi, dugačka 34 centimetara i teška 3,85 kilograma. Prikazuje viteza napravljenog u stilu art dekoa, kako drži krstaški mač stojeći na rolni filma.

Ceremoniju koja će početi u ponedeljak u 1 sat po srednjeevropskom vremenu (nedjelja u 19 po vremenu Los Angelesa), uživo će prenositi američka televizijska mreža ABC.

Uručenjem Oskara završava se sezona dodjele filmskih nagrada.

Izvor: Avaz

Facebook
Twitter
X
WhatsApp
Telegram
Email
Print