utorak, 21 novembar 2017

B BiH

Snijeg zabijelio Krajinu, u regionu saobraćajni haos

User Rating: 0 / 5

Star InactiveStar InactiveStar InactiveStar InactiveStar Inactive
 

Prvi jači snijeg koji je u ponedjeljak zahvatio veći dio Slovenije stvarao je poteškoće u saobraćaju, posebno na autocesti iz Ljubljane prema Kopru koja je zbog proklizavanja teretnih vozila i osobnih vozila bez zimske opreme bila zatvorena u oba smjera sve do popodnevnih sati. 

Zbog snijega koji pada u zapadnoj Bosni saobraća se sporije. Od jutarnjih sati Cazin je obijelio, a do kraja dana se očekuje i veći intenzitet snježnog pokrivača što bi moglo utjecati na saobraćaj i uslove na putu.

Snijeg se očekuje sutra u većem dijelu Bosne, dok će u Hercegovini biti oblačno sa kišom.

Upozoravaju se vozači da na put ne kreću bez adekvatne zimske opreme, te da brzinu prilagode uslovima na putu.

Izdvajaju se putni pravci Ripač-Bosanski Petrovac i Bosanski Petrovac-Drvar, gdje se snijeg zadržava na kolovozu.

Na ostalim putevima u BiH kolovoz je pretežno mokar. Preporučuje se maksimalno oprezna vožnja, prilagođena uvjetima na putu.

U GORSKOM kotaru, Lici i višim predjelima Istre i središnje Hrvatske, na Ćićariji, Učki i Medvednici (Sljeme) pada snijeg, a u većem dijelu Hrvatske kolnici su mokri i skliski od kiše, izvijestio je HAK.

Zimski su uvjeti na većini cesta, uključujući autocestu A6 Rijeka-Zagreb od Kikovice do Bosiljeva 2, staru cestu kroz Gorski kotar (DC3), autocestu A1 između Gospića i Svetog Roka te državnu cestu DC1 između Vaganca i Knina.

Zabrana je prometa za kamione s prikolicama i tegljače s poluprikolicama.

Zastala vozila bez zimske opreme

Gusti i vlažan snijeg koji pada na širem području Like otežava cestovni promet, posebice preko velebitskog prijevoja Prezid na cesti između Gračaca i Zatona Obrovačkog gdje ima više od 10 centimetara razmočenog snijega.

izvori:avaz.ba; index.hr

Hari

Slušaj uživo!