Žena u Hrvatskoj 17 godina primala penziju na osnovu lažnog staža iz BiH

Žena s područja Slavonskog Broda je 17 godina primala je penziju na osnovu radnog staža koji je izmislila.

Kako javlja portal Danica, sud je 77-godišnjakinju pravomoćno proglasio krivom za krivično djelo prevare te je osudio na godinu dana uslovne zatvorske kazne. K tome, žena mora državi vratiti nepripadnu imovinsku korist u iznosu od 300.000 kuna (skoro 79.000 KM), što je s kamatama više od pola miliona kuna.

Radna knjižica

Slavonka je 24. jula1995. podnijela zahtjev za priznavanje prava na starosnu imovinu. Uz zahtjev je priložila radnu knjižicu na svoje ime s upisanim radnim stažem od 32 godine, šest mjeseci i tri dana, navodno ostvarenim u BiH.

U presudi Kantonalnog suda stoji da je okrivljena itekako bila svjesna činjenice da nije ostvarila nijedan dan radnog staža u BiH.

– Sud, dakle, nalazi da je okrivljena ovo krivično djelo započela ostvarivati navedenog 24. jula 1995. te ga je činila sve do 31. decembra 2012., pa nema govora o zastari – piše u presudi.

Nije imala pravo

Navodi se da je lažna penzionerka time tokom inkriminiranog razdoblja ostvarivala protivpravnu imovinsku korist i mjesečno primala penziju na koju zapravo nije imala pravo.

Tokom 17 godina 77-godišnjakinja je mjesečno primala iznos od oko 1.400 kuna (oko 364 KM).

Presuda je ovih dana postala pravomoćna pa žena u roku od 15 dana mora vratiti više od pola miliona kuna. Morat će podmiriti i više desetaka hiljada kuna troškova krivičnog postupka, piše Danica.

Facebook
Twitter
X
WhatsApp
Telegram
Email
Print