Vlada SBK dala bolju ponudu zdravstvenim radnicima

0
68

U Travniku je jutros održana vanredna sjednica Vlade Srednjobosanskog kantona na kojoj je usaglašena nova ponuda za predstavnike Nezavisnog strukovnog sindikata zdravstvenih radnika SBK. – piše Avaz.ba.

 Prema ovoj ponudi, radna sedmica bi i dalje u SBK imala 37,5 sati, a vrijednost sata povećana je na 2,31 KM što u skladu s Granskim kolektivnim ugovorom za nivo Federacije BiH, dok bi koeficijenti bili fiksni, što je veoma značajno za zaposlene u oblasti zdravstva. 

Nešto iza podne, u zgradi Vlade održan je i sastanak Mirovnog vijeća kojeg sačinjavaju predstavnici Ministarstva zdravstva SBK, Zavoda zdravstvenog osiguranja SBK i Nezavisnog strukovnog sindikata zdravstvenih radnika. 

– Važno je naglasiti da će cijeli iznos suficita, koji je ostvario Zavod zdravstvenog osiguranja, otići na poboljšanje materijalnog položaja zdravstvenih radnika. Povećanje plaća treba da osjete svi zdravstveni radnici linearno – izjavio je nakon današnjeg sastanka Mirovnog vijeća kantonalni ministar zdravstva, Nikola Grubešić (HDZ BiH). 

Predstavnici Sindikata danas su saslušali ponudu Vlade SBK, a sutra će ponudu razmotriti Predsjedništvo Nezavisnog strukovnog sindikata zdravstvenih radnika. 

-Ovo je bio mirovni postupak i članovi Mirovnog vijeća ispred Sindikata su ocijenili da je ovo najbolji prijedlog. Međutim, mi nemamo mandata da potpisujemo bilo šta bez saglasnosti Predsjedništva. – rekao je dr. Muris Trako, predsjednik Nezavisnog strukovnog sindikata zdravstvenih radnika.

Najava generalnog štrajka za 17.mart i dalje je važeća. Ukoliko Sindikat prihvati ponudu, uslijedit će potpisivanje Granskog kolektivnog ugovora i tek tada bi došlo do suspenzije Odluke o stupanju u generalni štrajk.

fotografija:K.Kavazović